5 страв на Старий Новий рік

У ніч з 13 на 14 січня українці відзначають Новий рік за старим стилем. Як і на Різдво, прийнято готувати кутю, але цього разу не Багату, а Щедру.

При цьому, чим більше страв буде на вашому столі, тим щедрішим обіцяв бути наступний рік. До вашої уваги кілька найкращих рецептів до новорічного столу.

М’ясний холодець асорті

Інгредієнти: яловича гомілка (1 шт.), куряче м’ясо (500 г), свинина (500 г), яловичина (500 г), зелень кропу і петрушки (по 3-4 гілочки), морква (1 шт.), ріпчаста цибуля (1 шт.), лавровий лист (2 шт.), часник (3-4 зубчики), чорний перець горошком (5 шт.), сіль за смаком.

Приготування: яловичу гомілку покласти у велику каструлю і залити холодною водою. Довести до кипіння і варити на слабкому вогні протягом 5 годин, періодично знімаючи піну. Додати три види м’яса, варити ще півтори години. Моркву і цибулю помити, очистити і крупно нарізати. Додати до бульйону овочі, перев’язаний ниткою пучок зелені, лавровий лист і перець горошком, варити ще 30 хвилин. Посолити. Бульйон процідити. М’ясо зняти з кісток і нарізати маленькими шматочками. Часник очистити, роздавити, додати до м’яса. Розкласти м’ясо по формах. Влити стільки бульйону, щоб він покривав м’ясо на 2 пальця. Дати охолонути до кімнатної температури, потім поставити в холодильник застигати.

Крученики з грибами і гречкою

Інгредієнти: філе яловичини (1 кг), гречка (60 г), сушені гриби (30 г), яйце (1 шт.), вершкове масло (2 ст.л.), борошно (1 ст.л.), сметана (3/4 склянки), цибулина, морква (1 шт.), корінь петрушки, один лавровий лист, 1,5 кг картоплі, олія для смаження картоплі, сіль за смаком.

Приготування: гриби відварити, дрібно порізати і змішати з половиною порізаної та обсмаженої цибулі. Відварити гречку і змішати з грибами, цибулею, рубаним вареним яйцем. М’ясо нарізати тонкими скибочками, злегка відбити, викласти по ложці начинки. Згорнути рулетиками, обв’язати ниткою, обсмажити в жирі до рум’яного кольору, покласти в сотейник, додати лавровий лист і другу половину цибулі. Залити грибним відваром і тушкувати до готовності, потім зняти нитки. Борошно злегка підсмажити в сотейнику на маслі, влити сік, в якому тушкувалися крученики, додати сметану, проварити, процідити і довести до кипіння. Готові крученики подати зі смаженою картоплею і полити підливою.

Вареники з сиром

Інгредієнти: борошно (400 г), цукор (45 г), олія (20 мл), яйця (2 шт.), сіль (1 ч. ложка), молоко (150 мл), сир 15-18% (600 г ), ванільний цукор (1 пакетик).

Приготування: борошно просіяти в миску, додати сіль, цукор, масло і влити тепле молоко. У суміш налити 150 мл крутого окропу і перемішати. У рідке тісто додати решту просіяного борошна і добре вимісити. Залишити на півгодини. Для начинки сухий сир покласти в блендер, додати яйце, цукор і сіль. Збити до однорідності, додати ванільний цукор і перемішати. Тісто (відрізаючи частинами) розкачати товщиною 1 мм і за допомогою склянки вирізати кола діаметром 8-9 см. На середину кожного кружка викладати трохи начинки і акуратно защипувати краї, щоб начинка не витекла назовні під час варіння. Отримані вареники відправити у киплячу, трохи підсолену воду і варити до спливання. Подавати можна з маслом, зі сметаною або варенням.

Пиріжки з яблуками

Інгредієнти: борошно (200 г), сухі дріжджі (7 г), молоко (125 мл), цукор (2 ст. ложки), яблука (2-3 шт.), гвоздика, дрібка кориці, вершкове масло (20 г).

Приготування: розчинити дріжджі у 1 ст. ложці цукру та в 4 ст. ложках теплого молока. Дати постояти 10-15 хвилин. Перемішати. Борошно змішати з сіллю та 1 ст. ложкою цукру, додати молоко, дріжджі і замісити тісто. Накрити вологою серветкою і залишити на 1 годину в теплому місці, після чого обм’яти. Для начинки яблука некрупно порізати і припустити на вершковому маслі з цукром і спеціями (близько 5 хвилин). Коли тісто підійшло ще раз (ще півгодини після того, як обім’яли), сформувати з нього кульки, а з кульок – пиріжки, додавши начинку. Пиріжки укласти на деко, накрити вологою серветкою і залишити на 30 хвилин. Змастити збитим яйцем. Духовку розігріти до 200 градусів і випікати близько 25 хвилин.

Узвар з родзинками і вишнею

Інгредієнти: сушені яблука (100 г), сушені груші (100 г), чорнослив (100 г), курага (100 г), родзинки (100 г), сушена вишня (100 г), цукор 100 г.

Приготування: залити сухофрукти (традиційний склад – сушені груші, яблука, родзинки і чорнослив) водою і ретельно помити. У каструлю налити воду (2-3 літри), довести до кипіння. Поклати усі сухофрукти, готувати до закипання. Після цього зменшити вогонь і варити ще 15-20 хвилин під кришкою. За 5 хвилин до готовності додати в каструлю цукор. Після виключення вогню настоювати узвар близько 12 годин. Перед подачею на стіл узвар можна процідити.

Читайте: Коли Старий Новий рік 2017? Погода і прикмети

Також, якщо ви ще не встигли поворожити у новому році, Факти ICTV дібрали для вас 10 найкращих способів ворожіння на Старий Новий рік.

Фото: namenu.ru, absolut59.ru, lady.nur.kz.

Завантаження...

Вгору Вгору
Вверх