Великдень 2017: 7 натуральних барвників для яєць (ІНФОГРАФІКА)

Факти ICTV підготували поради, як приготувати натуральні барвники для крашанок.

Зазвичай крашанки роблять у Велику суботу, яка цьогоріч припадає на 15 квітня.

Останнім часом з’явилася нова тенденція не фарбувати яйця, а клеїти наклейки з малюнками і орнаментом. Однак крашанки можна красиво пофарбувати, використовуючи тільки натуральні барвники. Такі крашанки виглядають дуже стильно.

Читайте: Велика субота: правила і заборони

Факти ICTV підготували для вас поради, як приготувати натуральні барвники семи кольорів.

Жовтий колір

Додайте в основу 3 столові ложки куркуми в киплячий оцтовий розчин. Куркума може сильно забарвити шкіру, тому вам слід надіти гумові рукавички при роботі з цим барвником.

Рожевий колір

Додайте 4 склянки нарізаного сирого буряка. Не хвилюйтеся, якщо ваші яйця спочатку вийдуть більш коричневими, ніж рожевими на перший погляд. Коли вони висохнуть, то колір набуде приємного пастельного відтінку.

Синій колір

Додайте 3 склянки нарізаної червоної або фіолетової капусти. Якщо потримати в цьому розчині яйце 30 хвилин, то воно стане блакитним, але якщо ви хочете більш глибокого відтінку, залиште крашанки в барвнику на ніч в холодильнику.

Фіолетовий колір

Квіти фіалки, можна використати й засушені, залийте гарячою водою та залиште на декілька годин настоятися, поки вода не стане фіолетового кольору. Після того покладіть у воду яйця та залиште їх на ніч.

Якщо до такого настою додати 1-2 столові ложки лимонного соку – вийде лавандовий колір.

Помаранчевий колір

Додайте 4 склянки цибулиння. Для досягнення більш яскравого оранжевого відтінку, залиште яйця в барвнику на ніч в холодильнику.

Також помаранчевий колір яєць – це сік апельсинової цедри, сік мандариновою цедри, паприка, сік червоної моркви.

Чотири столові ложки паприки потрібно варити 30 хвилин в каструлі зі склянкою води, після цього помістити у відвар яйця. Замочити зварені гарячі яйця в морквяному соці з додаванням куркуми.

Червоний колір

Червоний, червонувато-малиновий – відвар кори вишні або гілок вишні. Відварити кору або гілочки вишні, дати настоятися кілька годин (краще проварити і залишити на ніч), обов’язково процідити, варити в цьому настої яйця.

Якщо відвар кори вишні зробити слабким, то яйця забарвляться в рожевий відтінок.

Зелений колір

Зелений – сушений шпинат, петрушка, кропива, плющ, відвар чорниці.

Спосіб 1: На 2-3 яйця і 0,5 літра води візьміть приблизно жменю сушеної мати-й-мачухи, папороті-орляка або морквяного бадилля.

Спосіб 2: Відварити яйця в настої сушеної кропиви (на літр води 3 ст л подрібненої кропиви).

Спосіб 3: Для отримання зеленого відтінку яєць можна використовувати свіжий відвар чорниці. На 1 л відвару чорниці – 2-3 повні чайні ложки порошку куркуми. Куркуму, щоб уникнути появи грудок, попередньо розтерти з водою в невеликому посуді і тільки потім помістити у відвар чорниці.

Спосіб 4: Шпинат розрубуємо дрібно (заморожений теж годиться), заливаємо водою, щоб покрила. Варимо 30 хвилин і даємо охолонути.

Варто зазначити, щоб надати крашанці блиск – її треба висушити і протерти рослинним маслом.

Чи підете святити паски?

Раніше Факти ICTV публікували рецепт пасок від Лаври та ексклюзивний рецепт від дружини президента України Марини Порошенко.

Завантаження...

Вгору Вгору
Вверх