Великдень 2017: 7 натуральних барвників для яєць (ІНФОГРАФІКА)

Факти ICTV підготували поради, як приготувати натуральні барвники для крашанок.

Зазвичай крашанки роблять у Велику суботу, яка цьогоріч припадає на 15 квітня.

Останнім часом з’явилася нова тенденція не фарбувати яйця, а клеїти наклейки з малюнками і орнаментом. Однак крашанки можна красиво пофарбувати, використовуючи тільки натуральні барвники. Такі крашанки виглядають дуже стильно.

Читайте: Велика субота: правила і заборони

Факти ICTV підготували для вас поради, як приготувати натуральні барвники семи кольорів.

Жовтий колір

Додайте в основу 3 столові ложки куркуми в киплячий оцтовий розчин. Куркума може сильно забарвити шкіру, тому вам слід надіти гумові рукавички при роботі з цим барвником.

Рожевий колір

Додайте 4 склянки нарізаного сирого буряка. Не хвилюйтеся, якщо ваші яйця спочатку вийдуть більш коричневими, ніж рожевими на перший погляд. Коли вони висохнуть, то колір набуде приємного пастельного відтінку.

Синій колір

Додайте 3 склянки нарізаної червоної або фіолетової капусти. Якщо потримати в цьому розчині яйце 30 хвилин, то воно стане блакитним, але якщо ви хочете більш глибокого відтінку, залиште крашанки в барвнику на ніч в холодильнику.

Фіолетовий колір

Квіти фіалки, можна використати й засушені, залийте гарячою водою та залиште на декілька годин настоятися, поки вода не стане фіолетового кольору. Після того покладіть у воду яйця та залиште їх на ніч.

Якщо до такого настою додати 1-2 столові ложки лимонного соку – вийде лавандовий колір.

Помаранчевий колір

Додайте 4 склянки цибулиння. Для досягнення більш яскравого оранжевого відтінку, залиште яйця в барвнику на ніч в холодильнику.

Також помаранчевий колір яєць – це сік апельсинової цедри, сік мандариновою цедри, паприка, сік червоної моркви.

Чотири столові ложки паприки потрібно варити 30 хвилин в каструлі зі склянкою води, після цього помістити у відвар яйця. Замочити зварені гарячі яйця в морквяному соці з додаванням куркуми.

Червоний колір

Червоний, червонувато-малиновий – відвар кори вишні або гілок вишні. Відварити кору або гілочки вишні, дати настоятися кілька годин (краще проварити і залишити на ніч), обов’язково процідити, варити в цьому настої яйця.

Якщо відвар кори вишні зробити слабким, то яйця забарвляться в рожевий відтінок.

Зелений колір

Зелений – сушений шпинат, петрушка, кропива, плющ, відвар чорниці.

Спосіб 1: На 2-3 яйця і 0,5 літра води візьміть приблизно жменю сушеної мати-й-мачухи, папороті-орляка або морквяного бадилля.

Спосіб 2: Відварити яйця в настої сушеної кропиви (на літр води 3 ст л подрібненої кропиви).

Спосіб 3: Для отримання зеленого відтінку яєць можна використовувати свіжий відвар чорниці. На 1 л відвару чорниці – 2-3 повні чайні ложки порошку куркуми. Куркуму, щоб уникнути появи грудок, попередньо розтерти з водою в невеликому посуді і тільки потім помістити у відвар чорниці.

Спосіб 4: Шпинат розрубуємо дрібно (заморожений теж годиться), заливаємо водою, щоб покрила. Варимо 30 хвилин і даємо охолонути.

Варто зазначити, щоб надати крашанці блиск – її треба висушити і протерти рослинним маслом.

Чи підете святити паски?

Раніше Факти ICTV публікували рецепт пасок від Лаври та ексклюзивний рецепт від дружини президента України Марини Порошенко.

Завантаження...

Вгору Вгору
Вверх
ВІТАННЯ!
Будь ласка, допоможіть нам покращити Факти -
поставте 2 чесних галочки:

1.

2. Мені

Будь-ласка, заповніть всі поля