Як приготувати правильний стейк – 5 правил

Правильний стейк неодмінно має бути з яловичини. Це головне правило. Як приготувати стейк за класичним рецептом, щоб справжні гурмани ахнули?

Стейк

Стейк в маринаді з текілою і лаймом

Що необхідно:

  • 3 ст. л. текіли
  • 3 ст. л. оливкового масла
  • 2 ст. л. соку лайма
  • 2 крапель соусу табаско
  • 4 дрібно порізаних часточок часнику
  • 1 невелика цибулина

Зробіть маринад з 3 ст. л. текіли, 3 ст. л. оливкового масла, 2 ст. л. соку лайма, 2 крапель соусу табаско, 4 дрібно порізаних часточок часнику і 1 невеликої цибулини. Замаринуйте в на 2 години стейки з яловичини, попередньо поставивши посуд з маринадом в холодильник, при цьому через 1 годину м’ясо необхідно перевернути.

За півгодини до початку смаження включите гриль, дістаньте стейки з маринаду, добре обсушити їх, натріть перцем і сіллю. Обсмажте стейки по 3-4 хвилини з кожного боку і дайте їм відпочити 10 хвилин, а потім наріжте шматки поперек волокон на тонкі пластинки.

Готуємо класичний стейк

Що знадобиться:

  • 5 товстих шматків корейки
  • 4 ст. ложки рослинної олії
  • 1 ч. ложки зерен гірчиці
  • 1 ч. ложка паприки
  • 1 ч. ложка чорного перцю горошком
  • крупна сіль за смаком

Як приготувати:

1. Дістати м’ясо з холодильника і дати йому зігрітися за кімнатної температури.

2. Для приготування приправи до стейку чорний перець і зерна гірчиці подрібнити в ступці або на кавомолці, але так, щоб спеції були грубого помелу.

3. Додати мелену паприку. Однак, якщо ви не любите певні спеції, вибирайте інші. Крім того, можна використовувати тільки сіль і перець.

4. Щедро обмазати стейки з двох боків спеціями, але солити поки не потрібно. Дати м’ясу полежати так ще хвилин 15.

5. Потім обмазати м’ясо рослинною олією. І тільки після цього вже можна і посолити – безпосередньо перед обсмажуванням, оскільки сіль має властивість витягати сік назовні.

6. Сковороду розігріти дуже сильно, але олію лити не потрібно – вистачить того, яким обмазані стейки. Не зменшуючи вогонь, укласти м’ясо на сковороду. Для середнього ступеня прожарювання готуйте м’ясо по 5 хвилин з кожного боку. Ця ступінь прожарювання характеризується наявністю світлого соку всередині.

7. Якщо ви хочете отримати м’ясо з кров’ю, готуйте по 2-3 хвилини, а якщо добре просмажене – то по 7-8.

8. Після того, як м’ясо буде готове, укутайте його фольгою і дайте відпочити протягом 10 хвилин. За цей час всі соки рівномірно розподіляться всередині. Так ви отримаєте справжній класичний стейк.

9. Доповнити такий стейк можна овочами і келихом червоного сухого вина. Смачного!

 

5 правил ідеального стейка

  • Стейк готують лише зі свіжого, охолодженого м’яса
  • Перед смаженням його слід довести до кімнатної температури
  • Стейком може бути тільки яловичина
  • Шматок м’яса для стейка повинен бути товстим – не менше 2,5 см, але і не більше 4 см
  • Подавайте стейки на гарячих тарілках, щоб вони охолоняли не так швидко

Час підсмажування стейка товщиною 2,5 см

  • Rare (з кров’ю) – 1-2 хвилини з кожного боку, дати відпочити 6-8 хвилин
  • Medium rare (слабке прожарювання) – 2-2,5 хвилини з кожного боку, дати відпочити 5 хвилин
  • Medium (середнє прожарювання) – 3 хвилини з кожного боку, дати відпочити 4 хвилини
  • Well done (добре прожарений) – 4,5 хвилини з кожного боку, дати відпочити 1 хвилину.

Читайте: Як варити пельмені: прості секрети

Раніше Факти ICTV розповідали, як приготувати чіпси за класичним рецептом.

Рецепт і фото: arborio.ruvolshebnaya-eda.rupixabay.com.

Завантаження...

Вгору Вгору
Вверх