PHNjcmlwdCBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1pZD0iMTMxOSIgZGF0YS1vdXRzdHJlYW0tZm9ybWF0PSJmdWxsc2NyZWVuIiBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1zaXRlX2lkPSJGYWt0eV9GdWxsc2NyZWVuIiBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1jb250ZW50X2lkPSJmYWt0eS5pY3R2LnVhIiBzcmM9Ii8vcGxheWVyLnZlcnRhbWVkaWEuY29tL291dHN0cmVhbS11bml0LzIuMDEvb3V0c3RyZWFtLXVuaXQubWluLmpzIj48L3NjcmlwdD4=

Дунайський оселедець: розкрито секрет, який захистить вас від підробки

В Україні можна скуштувати оселедець з унікальним смаком. Напевно, ви чули (і, можливо, навіть їли) про Дунайський оселедець. Однак далеко не вся риба наповнена специфічними корисними інгредієнтами. То як обрати?

Факти ICTV та Slow Food продовжують оповідь про унікальні українські страви, що потребують особливої уваги, інакше – зникнуть. Ми уже розповіли про качану кашу та карпатський йогурт. А сьогодні Лариса Титикало розкриє секрет Дунайського оселедцю.

Що за риба?

Дунайський оселедець можна відрізнити від інших сортів. Достатньо поглянути на спину рибини. Якщо темніша, аніж зазвичай – значить, Дунайка. Унікальність оселедця в тому, що під час нересту він запливає у дунайське русло у Вилкові, де Дунай впадає в Чорне море. Там кормиться водоростями, які змінюють його смакові властивості.

Про це місцеві знають давно. Риба наповнюється йодом настільки, що навіть у замороженому стані її неможливо довго утримувати.

Поселення Вилково на Одещині, яке стоїть на гирлі Дуная, славиться цим рецептом оселедця. Рибаки йдуть на промисел починаючи з травня (а іноді й з кінця квітня). А найсмачнішу та найпоживнішу рибу можна зловити лише у другій половині місяця.

Трохи раніше, починаючи з кінця квітня, риба йде нерестом вгору рікою, кілька тижнів вживає у свій раціон водорості, що розрослися в тих зонах, і лиш потім відловлюється.

Якщо ж вам дали скуштувати рибу, що була зловлена раніше або пізніше цього часового проміжку, на жаль, смакуватиме вона як звичайний оселедець.

Які саме поживні речовини?

У рибі надзвичайно багато йоду та мінералів. Це надає їй унікального смаку.

Уявіть, що навіть у морозилці тушка може стати рудою. Відповідно, й довго зберігати такий оселедець не вартує. Виловлений у травні – максимум до Нового року.

Як готувати?

Все дуже просто: оселедець засолюється на 2-3 доби, потім відмочується упродовж 2-х годин. Й усе – він готовий до вживання. Водночас для зберігання рибу заморожують.

Дунайка смачна, коли свіжа, отож туристам радять везти з Вилкова до 20 кг, не більше.

Читайте: Качана каша – унікальна вже 300 років. З чого готують та де спробувати

У самому Вилкові можна спробувати Дунайку за рецептом місцевих: рибалки відварюють її з цілою картоплею, додаючи лавровий лист, сіль та перець. Це – свіжий непосолений оселедець.

Дунайка продається на Столичному ринку Києва, в Одесі та Ізмаїлі, але не факт, що вам не продадуть стандартний оселедець. Пам’ятайте про досвід рибаків, які йдуть на промисел лише у травні.

Ціна у Вилкові за кіло – 45-50 грн. Але якщо хочете відбірну – 60 грн.

Так що таке Slow Food?

Цей міжнародний рух з 1989 року об’єднує мільйони людей в більш ніж 160 країнах світу. У глобальну мережу Slow Food входить 1,5 тис. локальних організацій, зокрема – з України.

СлоуФудери пов’язують задоволення від якісної їжі з зобов’язаннями перед місцевими громадами та навколишнім середовищем. Вони захищають гастрономічне розмаїття, займаються просвітою в цій сфері та допомагають налагодити зв’язок між виробниками традиційних продуктів харчування та споживачами.

Для збереження біорізномаїття Slow Food створив проект Ковчег смаку – каталог зникаючих видів рослин, порід тварин і готових продуктів харчування, які тісно пов’язані з культурою, історією і традиціями спільнот по всьому світу.

СлоуФудери вважають, що промислове сільське господарство, стандартизація смаків і глобальний ринок змивають як повінь багато продуктів і аромати, а разом з ними і супроводжуючі їх культуру та історію. Вони невблаганно змінюють наш раціон харчування.

Нагадаємо, Факти ICTV також писали про карпатський йогурт, який українці могли втратити.

Завантаження...

Вгору Вгору
Вверх