PHNjcmlwdCBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1pZD0iMTMxOSIgZGF0YS1vdXRzdHJlYW0tZm9ybWF0PSJmdWxsc2NyZWVuIiBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1zaXRlX2lkPSJGYWt0eV9GdWxsc2NyZWVuIiBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1jb250ZW50X2lkPSJmYWt0eS5pY3R2LnVhIiBzcmM9Ii8vcGxheWVyLnZlcnRhbWVkaWEuY29tL291dHN0cmVhbS11bml0LzIuMDEvb3V0c3RyZWFtLXVuaXQubWluLmpzIj48L3NjcmlwdD4=

Що робити, якщо хочеться гризти лід: список взаємозамінних продуктів

Що робити, якщо вам хочеться забороненої їжі

Час від часу хочеться з’їсти солоних огірочків, то тістечко, а іноді – банку шпротів.

До чого б це? Потрібно прислухатися до примх свого організму? Подібні смакові побажання завжди мають під собою обґрунтовану фізіологічну основу: так організм дає знати про брак яких-небудь мікроелементів.

Це процес природної саморегуляції нашого гарного настрою, здоров’я і благополуччя, пише top.thepo.st.

Щоб позбутися від «продуктової залежності», слід переглянути свій раціон і зробити його більш різноманітним і корисним. Адже дефіцит певних речовин в організмі, а значить, і підвищена тяга до тієї або іншої їжі, є наслідком незбалансованого харчування.

В таблиці перераховані основні причини гострої потреби нашого організму в тих чи інших продуктах. Ви зможете без зусиль замінити шкідливі продукти здоровими і оптимізувати раціон.

Крім того, якщо хочеться…

Арахісу, арахісового масла. За твердженням вчених, властиве в першу чергу жителям мегаполісів. Якщо ви іс-пытываете пристрасть до арахісу, а також до бобовим, значить, ваш організм недоотримує вітамінів групи В.

Бананів. Якщо ви втрачаєте голову від запаху стиглих бананів, значить, вам потрібен калій. Любителі бананів зустрічаються, як правило, серед тих, хто приймає сечогінні або препарати кортизону, «з’їдають» калій. Банан містить близько 600 мг калію, тобто чверть добової потреби дорослої людини. Однак ці фрукти дуже калорій-ни. Якщо ви боїтеся набрати вагу, замініть банани томатами, білою квасолею або інжиром.

Бекону. Пристрасть до бекону і іншим копченостям зазвичай вражає людей, що сидять на дієті. Обмеження жиромістких продуктів призводить до зниження рівня холестерину в крові, а копченості – як раз той продукт, в якому насичених жирів найбільше. Не хочете звести ефект від дієти – не піддавайтеся спокусі.

Дині. У динях багато калію, кальцію, фосфору, магнію, а також вітамінів А і С. особливу потребу в них відчувають люди зі слабкою нервової і серцево-судинною системою. До речі, половина середньої дині містить не більше 100 ккал, тож зайві кілограми вам не страшні.

Кислих фруктів і ягід. Тяга до лимонам, журавлині і т.д. спостерігається під час простудних захворювань, коли ослаблений організм досл-тывает підвищену потребу у вітаміні С і солях калію. Тягне на кисле і тих, у кого проблеми з печінкою і жовчним міхуром.

Цибулі, часнику, прянощів та приправ. Гостру потребу в прянощах, як правило, відчувають люди, що мають проблеми з органами дихання. Якщо людину потягнуло на часник і цибулю і він маже хліб гірчицею замість варення – можливо, на носі якесь респі-раторное захворювання. Мабуть, таким чином – з допомогою фітонцидів – організм намагається захиститися від ін-фекции.

Молока і кисломолочних продуктів.Любителі кисломолочних продуктів, особливо сиру, – найчастіше люди, що бідують у кальції. Раптова любов до молока може виникнути і з-за нестачі незамінних амінокислот – триптофану, лізину і лейцину.

Морозива. Морозиво, як і інші молочні продукти, – хороше джерело кальцію. Але особливу любов до нього испытыва-ють люди з порушеним обміном вуглеводів, що страждають гіпоглікемією або цукровий діабет. Психологи бачать у любові до морозива вияв туги за дитинством.

Морепродуктів! Постійна тяга до морепродуктів, особливо мідій і морській капусті, спостерігається при дефіциті йоду. Таким людям потрібно купувати йодовану сіль.

Маслин і оливок. Любов до маслинам і оливкам (а також до соління і маринадів) виникає з-за нестачі солей натрію. Крім то-го, пристрасть до солоного буває у людей з розладом функції щитовидної залози.

Гострого. Страва здається прісним, поки не перекинете в нього половину перечниці, а ноги самі ведуть в мексикан-ський ресторан? Це може означати, що у вас «ледачий» шлунок, він повільно перетравлює їжу, йому для цього потрібен стимул. А пекучі спеції і прянощі якраз стимулюють травлення. Також потреба в остреньком може сигналити про порушення ліпідного обміну і збільшення кількості «поганого» холестерину. Гостра їжа розріджує кров, сприяє виведенню жирів, «чистить» судини. Але при цьому подразнює слизову. Так що не накидайтеся на чилі і сальсу на голодний шлунок.

В’яжучого. Якщо раптом нестерпно захотілося відправити в рот жменю ягід черемхи або не можете спокійно пройти повз хурми, ваші захисні сили слабшають і терміново потребують підживлення. Продукти з терпким смаком сприяють поділу клітин шкіри (допомагають загоювати рани), поліпшення кольору обличчя. Допомагають зупинці кровотеч (наприклад, при міомах), виводить мокротиння при бронхо-легеневих проблеми. Але в’язка їжа згущує кров – це може бути небезпечним для людей з підвищеним згортанням крові та схильністю до тромбоутворення (при варикозі, гіпертонії, деяких серцевих захворюваннях).

Прісного. Потреба в такій їжі нерідко виникає при гастриті або виразці шлунка з підвищеною кислотністю, запорах, а також проблеми з печінкою і жовчним міхуром. Прісна їжа послаблює, допомагає знімати спастичні болі, заспокоює шлунок.

Копченого. Пристрасть до копченого і їм подібних делікатесів зазвичай долає тих, хто сидить на занадто суворої дієти. Тривале обмеження в раціоні жировмісних продуктів призводить до зниження рівня «хорошого» холе-стерину у крові, а в копченостях достатня кількість насичених жиров.Не захоплюйтеся знежиреною їжею – вибирайте ту, в якій все ж є трохи жиру. Наприклад, купуйте йогурт, кефір або ряжанку одно – або двопроцентної жирності. Їжте не менше столової ложки рослинного і чайної ложки вершкового масла в день, навіть якщо сидите на строгій дієті. Учені експериментальним шляхом довели, що швидше худнуть саме ті, хто вживає достатню кількість жирів.

Завантаження...

Вгору Вгору
Вверх