5 головних традицій Великодня

Коли найкраще розписувати яйця та випікати паску

Триває Страсний тиждень. У магазинах і на базарах усе заповнено великоднім товаром. Жінки уже вишиковуються в черги за продуктами, аби на Великдень усього на столі було вдосталь. Страсний тиждень особливий. Тому навіть ті, хто не постує, намагається цього тижня дотримуватися традицій.

“Факти” нагадують про традиції, яких врато дотримуватися в останні дні перед Великоднем.

1. Випікання паски. Сьогодні святкову паску можна купити в будь-якому магазині. Однак господині все одно стараються випекти її власноруч. Починали пекти паски традиційно в середу. Однак сучасні господині роблять це і в суботу. Існує безліч рецептів випікання паски. Головне – аби була смачна. Паску несуть разом з іншою їжею на богослужіння в ніч із суботи на неділю. А після служби ними обмінюються з близькими та рідними.

2. Розписування писанок. Ця традиція нараховує вже близько 8 тисяч років. Писанка  — символ Сонця; життя, його безсмертя; любові і краси; весняного відродження; добра, щастя, радості.Із запровадженням християнства змінюється поступово і символіка писанки. Вона стала символом радості і віри у Воскресіння Ісуса Христа як символу всепрощення. Найкращий час для варіння писанок — чистий четвер. Існує чотири види розписаних яєць — крапанка, дряпанка, крашанка та писанка. 

3. «Христос воскрес!» — лунає на світанку. Вітати одне одного — христосуватися — люди починають одразу після великоднього богослужіння. Звичай велить цілуватися, обмінюючись крашанками. Приклад подають священики, які правлять службу. Під передзвін церковних дзвонів та спів пасхальних пісень освячуються паски, писанки та все принесене в прикрашених кошиках і кухлях. Люди христосуються і поспішають додому — до сім’ї, родини, особливо якщо вдома з нетерпінням чекають свяченого старенькі й хворі, найменші.

4. Розговини. Розпочинати великодній сніданок (обід) треба з освячено їжі, бажано, з паски. Крашанками чи писанками христосуються: стукаються однаковими боками яйця. Прийнято в цей день поминати померлих родичів або тих, про кого невідомо зараз нічого. Якщо родина все ще очікує зниклих членів, то слід заховати в сухому теплому місці шматок великодньої паски й три крашанки. Усе це треба прикрити висохлою материнкою, яка є символом вічної надії.

5. Пригощання покійних. Прийнято в цей день поминати померлих родичів або тих, про кого невідомо зараз нічого. Якщо родина все ще очікує зниклих членів, то слід заховати в сухому теплому місці шматок великодньої паски й три крашанки. Усе це треба прикрити висохлою материнкою, яка є символом вічної надії. Або після обіду іти на могилку до рідних і пригостити їх свяченою їжею.

Завантаження...

Вгору Вгору
Вверх