Благовіщення 2016: історія і символи свята

Сьогодні, 7 квітня, православні християни відзначають Благовіщення.

Сьогодні, 7 квітня, православні християни відзначають Благовіщення.

Про свято Благовіщення Пресвятої Богородиці розповів керуючий справами Української Православної Церкви митрополит Антоній (Паканич).

– Владика, розкажіть, у чому сенс цього свята?

– Благовіщення Пресвятої Богородиці – це радісне свято на честь Благої вісті про те, що Бог побажав стати людиною, щоб урятувати світ. Це свято показує нам сенс людської історії, який не у війнах, не в економічному прогресі і не у великих відкриттях. Ключовий історичний момент – це коли Бог знаходить в Назареті кращу з людей, ту, яка виховала в собі найвищі якості – смиренність, чистоту і безмірну відданість волі Божій. Ту, яка стане Богородицею. Саме в цей день було відкрито її призначення.

У богослужбових текстах сьогоднішнє свято називається “главизною” нашого спасіння – тобто його початком, підставою. І починається порятунок людського роду дивним чином. Адже Бог не завжди діє в історії згідно з нашою логікою. Нам непросто зрозуміти, чому порятунок починається, наприклад, не з Риму – центру всієї цивілізації того часу, “столиці світу”, куди, як говорили древні, вели всі дороги. Порятунок починається і не зі славних великими мудрецями Афін, де дуже багато міркували про сенс людського життя. Починається воно і не з Єрусалима – святого міста, де було святилище Єдиного Бога. Бог посилає свого небесного Вісника в маленьке містечко, про яке мало хто знав, а якщо і знали, то не завжди з хорошого боку. В Євангелії навіть наводиться таке зауваження: “З Назарета чи може бути щось добре?”. Але саме туди Господь посилає Архангела Гавриїла, щоб сказати всьому світу найголовніші слова: про те, що в світ приходить Єдинородний Син Божий, щоб взяти на себе людські гріхи і дати можливість порятунку всім, хто цього бажає.

Читайте: Православні та греко-католики відзначають Благовіщення (ВІДЕО)

– Залежало чи щось в цій ситуації від самої Діви Марії?

– Бог ніколи не робить насильства над людською волею. Через Архангела Гавриїла він запитує у людства в особі Діви Марії згоди на його порятунок. І вона, яка присвятила своє життя Господу, каже прості, але дивовижні, смиренні і сміливі слова: “Хай буде мені по слову Твоєму”. Саме з цього моменту починається та сама главизна нашого спасіння. Людина погодилася на те, щоб Бог був присутній в його житті. У цьому велич сьогоднішнього свята. Як пише святитель Філарет (Дроздов), на початку Бог одним своїм словом творить цей світ, але сьогодні “слово творіння зводить в світ Творця”.

– Чи потрібно поститися в це свято і як?

– Благовіщення – неперехідне свято, що має фіксовану дату – 7 квітня. Воно може випадати в період Великого Посту, як у цьому році. За Статутом Православної Церкви пост на Благовіщення трохи послаблюється, дозволяється вживання риби.

– Про що православні моляться в цей день?

– Богослужбові тексти Благовіщення – одні з найдавніших. Вони прекрасні як за своєю формою, так і за змістом. Якщо говорити коротко, співи Благовіщення оповідають про те, що відтепер починається новий період в історії людства – час повернення до Бога. Приклад Діви Марії – це приклад міцної віри, смирення і надії на Бога, Який хоче врятувати людину. І молитви свята говорять про те, що віра і смиренність – це ті чесноти, які ми повинні розвивати в наших душах.

– Багатьом знайома ікона свята Благовіщення. Про що вона розповідає?

– У православній традиції ікона іменується “богослов’ям у фарбах”. Якщо трохи перефразувати це твердження, можна сказати, що ікона – це Євангеліє у фарбах. На іконі Благовіщення зображений саме той момент Євангельського оповідання, коли Архангел Гавриїл повідомляє Діві Марії, що Вона обрана стати Матір’ю Господа, а Богородиця відповідає Небесному посланнику: “Се раба Господня, нехай буде мені згідно зі словом твоїм” (Лк.1: 38).

– Сьогодні всі ми переживаємо непростий час. Що б вам хотілося побажати нашим читачам у свято Благовіщення?

Перш за все, ми повинні розуміти, що простих часів не буває і бути не може. У кожен період історії є свої спокуси. Але при цьому людина завжди повинна залишатися людиною. Свято Благовіщення – свідоцтво про те, що Бог любить кожного з нас, і заради кожного з нас він став людиною, був розіп’ятий і помер на хресті, щоб привести нас в єдність з Собою, втрачене нашими прабатьками в раю. І я хочу побажати всім нам, щоб ми завжди пам’ятали про те, що Бог зробив для нашого спасіння. Ніяке зло не може і не повинно забрати у нас те добро, яке вклав у нас Бог. Господь дав нам радість, якої ніхто не зможе нас позбавити. Тому ми ніколи не повинні сумувати або впадати у відчай, пам’ятаючи, що Бог милостивий і завжди подасть нам свою всесильну допомогу, якщо тільки ми не відвернемося від нього, але відкриємо перед ним своє серце.

Нагадаємо, зараз у православних триває Великий піст.

Завантаження...

Вгору Вгору
Вверх