Великдень 2016: святий рецепт пасок від Лаври та ексклюзив Першої Леді (ФОТО)

Українські політики розповіли свої сімейні рецепти та поділилися досвідом випікання великодніх пасок.


Українські політики розповіли свої сімейні рецепти та поділилися досвідом випікання великодніх пасок.

Так, напередодні Великодня свої секрети розкрили нардеп від Опозиційного блоку Наталія Королевська і депутат від БПП Олег Барна, дружина президента Марина Порошенко і інші політики.

Рецепти від українських політиків збирали журналісти видання Сегодня.

Наприклад, у родині нардепа від БПП Олега Барни дотримуються давніх традицій.

– Рецепт звичайний — домашні яйця і молоко. А спосіб приготування старовинний, від предків на Галичині: перед замішуванням тіста ми обов’язково молимося, а коли паски ставлять у піч — в будинку повинна бути тиша і спокій, ніяких сварок, – розповів Барна.

– А ще чоловіки в нашій родині коптять м’ясо до великоднього столу, – додав він.

Є сімейні секрети і у позафракційної Ганни Гопко:

– Наш рецепт передавався поколіннями, і зараз його зберігає моя 84-річна бабуся. Головний секрет — не шкодувати яєць і дріжджів. Ну і, звичайно ж, родзинок. Тоді тісто виходить дуже пухким і не падає, — говорить Ганна.

А в родині нардепа від Опозиційного блоку Наталії Королевської головна реліквія свята – сирна паска:

– Для її приготування потрібно 1 кг сиру, склянку нежирних вершків, 5 яєць, 2 склянки цукру, пачка вершкового масла, родзинки, горіхи, цукати (можна на свій смак), пакетик ванільного цукру і лимон. Спочатку відділяю жовтки від білків, потім збиваю їх з цукром. Потім в отриману масу додаємо вершки і доводимо до кипіння у товстостінній каструлі — потрібно постійно помішувати, щоб жовтки з вершками не пригоріли. Після того як все це закипить, потрібно дати масі трошки охолонути. Поки вона остигає, я натираю цедру лимона, обсмажую горіхи і промиваю родзинки. В охолоджені жовтки з вершками втираю сир, масло, родзинки, горіхи та інші інгредієнти, після чого перемішую їх разом. Вийшло “тісто”, яке заливаю у форму для паски і ставлю в холодильник на ніч. Вранці готову паску можна прикрасити цукатами або горішками.

РЕЦЕПТ ВІД ПЕРШОЇ ЛЕДІ

Поділилася своїм рецептом і Марина Порошенко:

– Для опари розводимо в 1 л молока 100 г дріжджів, додаємо 50 г масла і борошна до консистенції густої сметани (2-2,5 скл.). Опару ставимо в тепле місце на півгодини, можна вкрити ковдрою від протягу. Поки опара піднімається, вимиваємо 200-300 г родзинок і викладаємо на рушник, щоб пішла зайва волога. На малому вогні розтоплюємо 250 г маргарину, який додасть пишноти, і 250 г вершкового масла, яке зробить паска смачним і запашним. Коли опара піднялася, ми додаємо масло з маргарином, 8 яєць і 4 жовтки (білок залишимо для глазурі), 1 пакетик ванільного цукру. Також додаємо 1-1,5 склянки фруктози, 3 ст. л. масла, родзинки. Починаємо замішувати просіяним борошном, якої піде 1,5—2 кг. Тісто має стати м’яким, пористим і не прилипати до рук. Після вимішування ставимо посуд з тістом у велику ємність з гарячою водою, накриваємо рушником і чекаємо 15-20 хв. Поки можемо підготувати глазур: збиваємо білок з цукром до густої білої піни. Тісто розкладаємо у форми на 2/3. Стежимо, щоб кожна порція була без родзинок зверху, адже вони можуть підгоріти в духовці. Випікаємо 45-50 хвилин при 180 градусах. Готові прикрашати глазур’ю потрібно охолодженими, щоб “біла шапка” не потріскалася”.

Паска з Лаври. За словами завідуючої виробництвом трапезній Києво-Печерської лаври Галини Філіпової, коли печуться паски, брати і ченці весь час моляться, а вікна закриті, щоб не порушувати священне дійство. Для паски необхідно 5 кг борошна, 1 л молока, 250 г дріжджів, 1,2 кг цукру, 1,4 кг масла, 50 г солі, 800 г родзинок і ванілін.

– Ставимо опару: 1 кг борошна, 1 л молока, 250 г дріжджів, 300 г цукру. Варто тримати опару 30-40 хвилин в теплому місці. Підійшла — додаємо залишки борошна, цукру, збиті яйця, сіль. Тісто має піднятися через годину, і тоді додаємо вершкове масло, ванілін і родзинки. Потім перемішуємо тісто і чекаємо, поки воно підніметься. Формочки змащуємо олією, викладаємо в кожну по 500 г тіста, ставимо у тепле місце й чекаємо, поки воно знову підніметься. Після цього випікаємо в духовці 40 хвилин.

Читайте: Скільки коштує великодній кошик в різних регіонах України (ВІДЕО)

Раніше Факти ICTV зібрали для вас 10 гарних привітань, які сподобаються вашим адресатам.

Фото: Twitter.

Завантаження...

Вгору Вгору
Вверх