PHNjcmlwdCBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1pZD0iMTMxOSIgZGF0YS1vdXRzdHJlYW0tZm9ybWF0PSJmdWxsc2NyZWVuIiBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1zaXRlX2lkPSJGYWt0eV9GdWxsc2NyZWVuIiBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1jb250ZW50X2lkPSJmYWt0eS5pY3R2LnVhIiBzcmM9Ii8vcGxheWVyLnZlcnRhbWVkaWEuY29tL291dHN0cmVhbS11bml0LzIuMDEvb3V0c3RyZWFtLXVuaXQubWluLmpzIj48L3NjcmlwdD4=

Кавова криза не загрожує – у бій вступають генетики

Колумбія потерпає від неврожаїв. На допомогу прийшла наука – за допомогою генетики, кавові дерева стають стійкішими до примх погоди, а смак залишається незмінним.

Колумбія потерпає від неврожаїв. На допомогу прийшла наука – за допомогою генетики, кавові дерева стають стійкішими до примх погоди, а смак залишається незмінним.

Така панорама плантації в Колумбії спливає в уяві поціновувача кави, коли він випиває горнятко улюбленого чорного напою. Однак навряд чи він здогадується, що кава народжується в ось такій лабораторії. Тут в Колумбії проводять генетичні експерименти над продуктом.

«Генетичні зміни мають на меті створити нові види кави, в них буде стійкість до жуків та грибків, збільшаться врожаї та якість кави», – каже голова відділу генетичного розвитку Рікардо Акуна.

Генетикою колумбійці зайнялися після того як торік зібрали найменший врожай за 30 років – кавові поля потерпали від зростання температури і тривалих злив. Тоді як кавове дерево – дуже ніжне. Для найкращого смаку і аромату, необхідна чітка комбінація клімату, сонця та дощів. Через неврожаї, кави на світовому ринку стало менше, і ціни зросли, що загалом виробників тішить, але з іншого боку кави стає все менше і менше.

У Колумбії нині прагнуть зберегти невеликих виробників, які експериментують зі смаком і пропонують справді великий вибір кави. Однак останнім часом вони програвали транснаціональним корпораціям, у яких один аромат на весь світ. Рятує дрібних виробників новий вид кави – Кастелло, його назвали на честь розробника-вченого.

«Сім років тому ми розпочали проект Кавовий геном. Ми прагнемо отримати генетичну мапу кави, завдяки сучасним молекулярним технологіям. З нею ми зможемо швидше вносити зміни в нові види», – говорить директор компанії Фернандо Гаст.

У Колумбії впевнені, що гарна кава це справжня розкіш, але доступна розкіш, тому пропонують кавове розмаїття для світу – за рахунок генетики.//Андрій Гетьман, «ФАКТИ», ICTV

Завантаження...

Вгору Вгору
Вверх