PHNjcmlwdCBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1pZD0iMTMxOSIgZGF0YS1vdXRzdHJlYW0tZm9ybWF0PSJmdWxsc2NyZWVuIiBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1zaXRlX2lkPSJGYWt0eV9GdWxsc2NyZWVuIiBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1jb250ZW50X2lkPSJmYWt0eS5pY3R2LnVhIiBzcmM9Ii8vcGxheWVyLnZlcnRhbWVkaWEuY29tL291dHN0cmVhbS11bml0LzIuMDEvb3V0c3RyZWFtLXVuaXQubWluLmpzIj48L3NjcmlwdD4=

Винайдено безперебійне джерело вина

Американські інженери розробляють мікроскопічний пристрій, який забезпечує безперебійне виробництво вина.  


Американські інженери розробляють мікроскопічний пристрій, який забезпечує безперебійне виробництво вина.  

Про це повідомляється в прес-релізі Федеральної політехнічної школи в Лозанні (Швейцарія), а коротко про винахід розповідає Gizmodo.

Деніел Еттінгер і його колеги сподіваються, що микровинозавод дозволить виноробам-експертам краще зрозуміти процеси бродіння. Саме вони справляють великий вплив на якість вина: різні типи дріжджів дають на виході різні нотки смаку і аромату.

– Винозавод на мікрочіпі дозволяє отримати до мілілітра напою в годину — при тому, що стандартна процедура спиртового бродіння займає до двох тижнів.

Виноградний сік проходить крізь основний канал пристрою. Дріжджі розміщуються у сусідніх відділеннях, потрапляючи в головний канал крізь надтонку мембрану з нанопорами.

Дріжджі поглинають цукор, а натомість видають алкоголь і вуглекислий газ (через мембрану). Гранична компактність цих елементів і прискорює процес бродіння.

Читайте: Марсохід Curiosity “впав у кому”

Нагадаємо, американська компанія Ably Apparel розробила футболку і толстовку, які не потребують прання.

Завантаження...

Вгору Вгору
Вверх