Жирна їжа підвищує ризик депресії

Як свідчать результати нового дослідження, велика кількість трансжирів у їжі пов’язана з депресією. Про це повідомляють іноземні ЗМІ.

Як свідчать результати нового дослідження, велика кількість трансжирів у їжі пов’язана з депресією. Про це повідомляють іноземні ЗМІ.

Доктор Валерія Тайлор, керівник відділення психічного здоров’я з Canadian Obesity Network, і доктор Мігель Ейнджел Мартінез-Гонзалез, професор превентивної медицини в іспанському Університеті Наварри протягом 6 років працювали над вивченням впливу трансжирів на емоційну нестабільність. Добровольці, які брали участі в дослідженні, на початку експерименту від психічних розладів не страждали.

Далі учасникам експерименту запропонували сісти на незвичну дієту, насичену трансжирами. До кінця дослідження було зафіксовано 657 нових випадків депресії. При цьому ті, хто вживав найбільше трансжирів, на 42% мали підвищений ризик розвитку депресії. Ці показники залишилися незмінними, коли до уваги науковці взяли шкідливі звички (куріння, вживання алкоголю), стать, фізичну активність, індекс маси тіла та інші фактори ризику.

А ось оливкове масло й поліненасичені жири, якими багата риба, навпаки, рятували від депресії. Варто сказати, думка про зв’язок їжі та настрою не є новою. Так, у червні монреальські дослідники відкрили, що добавки з омегою-3 можуть допомогти зняти гостроту симптомів при депресії. Не секрет, що люди, які віддають перевагу нездоровій їжі, часто курять, п’ють. До того ж, у стані депресії людина зазвичай не дбає про своє здоров’я.

Окремий момент: серцево-судинні захворювання, викликані підвищеним рівнем холестерину і зайвою вагою, і психічні розлади однаково пов’язані із запальним процесом, що доводить зв’язок харчування і депресії ще раз. // УНН

Завантаження...

Вгору Вгору
Вверх