PHNjcmlwdCBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1pZD0iMTMxOSIgZGF0YS1vdXRzdHJlYW0tZm9ybWF0PSJmdWxsc2NyZWVuIiBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1zaXRlX2lkPSJGYWt0eV9GdWxsc2NyZWVuIiBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1jb250ZW50X2lkPSJmYWt0eS5pY3R2LnVhIiBzcmM9Ii8vcGxheWVyLnZlcnRhbWVkaWEuY29tL291dHN0cmVhbS11bml0LzIuMDEvb3V0c3RyZWFtLXVuaXQubWluLmpzIj48L3NjcmlwdD4=

Легка їжа, контрастний душ та хороший сон. Рецепти післясвяткового синдрому

Новорічно-різдвяне свято шлунка лякає лікарів. Щедре застілля стає для людського організму страшним випробуванням.

Синдром святкової хвороби вразив українців. За щедро накритими столами люди переїдають та зловживають спиртним.

Атакують шлунок і споживанням геть несумісних продуктів. Вони не перетравлюються й отруюють організм токсинами. Разом із підшлунковою залозою, печінкою та кишківником страждають нервова система і серце. Загострюються хронічні хвороби.

«Жирне, копченості, ну, і будь-які надмірності, солодке, – все це може дати про себе знати і на другий, на третій день А особливо у людей, які мають проблеми із системою травлення, це може призвести до загострення хронічних хвороб», – каже лікар-гастроентеролог Ольга Паш.

Тож, кількість недужих із проблемами органів травлення на лікарняних ліжках після свят стрімко зростає.

57-річна Ганна Оборотова із селища Великий Березний переїла в новорічну ніч. Тепер лікує кишківник. Жінка зізнається: під час свят важко втриматися й не скуштувати все, що є на столі.

«Щось копчене, щось гостре – спричинило хронічний коліт. Почалися болі такі, що мусила звернутися в гастроентерологію», – розповідає хвора.

Шлунку прийти до норми після переїдання допоможуть чай або кефір, легка їжа, нежирне м’ясо та овочі. Та часом після свят болить печінка, а помирають люди здебільшого через серце. Переїдання і надмір алкоголю згущують кров та викликають аритмію. Спиртне стає причиною кожної третьої раптової смерті.

«Коли ви відчули біль у серці, задишку – от тоді треба негайно звертатися до лікаря. Це ті ситуації, коли треба екстрений виклик швидкої допомоги», – наголошує лікар-кардіолог Олександр Сабінін.

Похмілля зніме огірковий або капустяний розсіл. У ньому багато корисних мікроелементів. Якщо розсолу немає – згодяться чай, натуральний сік чи узвар. Велика кількість випитої рідини збільшує об’єм крові, що циркулює в організмі. Таким чином зникає інтоксикація. Після гучної пиятики бажано ще й добре поспати.

«Якщо людина загартована, обливання холодною водою, контрастний душ, помірні фізичні навантаження мають допомогти привести до нормального стану», – каже головний нарколог Закарпаття Василь Кручаниця.

Щедрий стіл – гарантія зайвих кілограмів. 19-річна Аніта Федурця тепер зганяє їх у фітнес-центрі.

«Після новорічних свят мені найкраще допомагає добра годинка на біговій доріжці», – каже жителька Ужгорода.

Навіть піша прогулянка буде корисною після затяжного застілля – переконують фахівці.

«Фізична активність – це напевно найшвидший, найдоступніший і простий для всіх спосіб виведення токсинів і пари-трійки кілограмів. Головне – не перестаратися», – радить директор фітнес-центру Олександр Тимочко.

Медики застерігають: ризик розвитку інфаркту, інсульту чи раптової смерті зберігається впродовж двох-трьох тижнів після свят. Тому розвантажувальні дні для організму вкрай необхідні.

//Світлана Ковбиця, «ФАКТИ», ICTV

Завантаження...

Вгору Вгору
Вверх