PHNjcmlwdCBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1pZD0iMTMxOSIgZGF0YS1vdXRzdHJlYW0tZm9ybWF0PSJmdWxsc2NyZWVuIiBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1zaXRlX2lkPSJGYWt0eV9GdWxsc2NyZWVuIiBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1jb250ZW50X2lkPSJmYWt0eS5pY3R2LnVhIiBzcmM9Ii8vcGxheWVyLnZlcnRhbWVkaWEuY29tL291dHN0cmVhbS11bml0LzIuMDEvb3V0c3RyZWFtLXVuaXQubWluLmpzIj48L3NjcmlwdD4=

100 років тому створили дієту, яка підходить усім

Макробіотика – з грецького – «довге життя». 

Каша, якою ласує пані Світлана, називається ще маловідомим українцям словом – макробіотична. Це елемент правильного харчування, невіддільного від здорового способу життя.

«Коли осінньо-весняний період, ми менше хворіємо, імунітет укріпився, у нас практично немає простудних захворювань, ми почуваємося більш енергійними», – каже прихильниця макробіотики Світлана Вазінська.

Послідовники макробіотичної дієти вважають, що харчування натуральними продуктами, близькими до землі та мінімально обробленими – корисно для душі й тіла і подарує силу та довголіття. Але кожен може коригувати дієту: залежно від віку, статі, сезону, клімату, виду діяльності та стану здоров’я.

Зародившись у Японії, макробіотика пропагує принципи Дзен-будизму, а відтак її баланс будується на енергіях Інь та Янь. Інь-продукти – холодні, солодкі та пасивні – кукурудза, картопля, гриби, баклажани, помідори, горіхи. Янь – навпаки – гарячі, солоні та агресивні – це гречка, пшениця, рис, морква, яблука.

Скільки, чого і в яких пропорціях краще споживати – підкаже фахівець. Основа ж такого харчування – їжа в найбільш природному стані. На відміну від сироїдіння, макробіотика підтримує обробку – лише таку, щоб не шкодила продукту.

«Все негативне, тобто грибки, забрудники, хвороби, віруси гинуть за температури 100 градусів і більше протягом 5-10 секунд. А нормальні речовини гинуть через 20-25 секунд. То в нас є дельта між 10 і 20 секундами – гине все недобре, а все хороше залишається», – пояснює Світлана.

У типовій макробіотичній дієті понад половину добового раціону складає ціле зерно, особливо корисний неочищений рис, овочі та водорості – це чверть усієї їжі. Боби – від 5% до 10 %, риба, горіхи, насіння, фрукти – від 5% до 20%.

Із цих же інгредієнтів рекомендують щодня варити і супи, та їсти не більше двох тарілок. У кожній дієті підбирають продукти, які борються з певною проблемою.

«Якщо є застій жовчі, у макробіотиці є така рекомендація вводити в структуру харчування той же топінамбур, ту ж расторопшу, яка буде сприяти розрідженню жовчі і виводити. Тобто, характер харчування може бути лікувальним», – каже медичний експерт Ігор Вараксін.

Макробіотичне харчування спочатку долає гастроентерологічні недуги, потім – підшлункової залози, печінки, судин. І зрештою – очищає кров і насичує організм тим, чого йому бракує. А відтак і зовні людина світиться здоров’ям.

//ICTV

Завантаження...

Вгору Вгору
Вверх