Як вийти з Великого посту: рекомендації

Цьогоріч світле свято Великодня відзначається 12 квітня. 

Цьогоріч світле свято Великодня відзначається 12 квітня. Ось як фахівці рекомендують виходити з Великого посту 2015. 

Великий піст – один із найдовших і найсуворіших постів. Триває він сім тижнів, починаючи з прощеної неділі (до 2015 року – 22 лютого), закінчуючи світлим святом Великодня – 12 квітня, нагадує Ivona.

Основна мета Великого посту – духовне очищення через очищення фізичне. У Великий піст забороняється споживання м’яса й птиці, молочних продуктів і яєць. Аби не завдати шкоди здоров’ю, входити у Великий піст, як і виходити з нього, треба поступово.

Як зазначають медики, в період Великодня зростає кількість пацієнтів із симптомами запалення жовчного міхура (гострого холециститу), запалення підшлункової залози (гострого панкреатиту), а також інших захворювань шлунково-кишкового тракту, пов’язаних з неправильним виходом з Великого посту.

“Великий піст – це серйозне духовне і фізичне випробування для людини. На жаль, пройшовши його, багато хто забуває, що виходити з посту потрібно поступово. Чим довше людина утримувався від їжі тваринного походження, тим тривалішим має бути період повернення до звичного режиму харчування“, – стверджує головний лікар Медичного центру здоров’я Олександр Золотарьов.

 За словами фахівця, під час тривалого посту в організмі людини знижується кількість ферментів, що беруть участь в роботі травної системи, тому різка зміна раціону може викликати проблеми зі здоров’ям. У групі ризику – люди з хронічними захворюваннями серцево-судинної, дихальної, травної, ендокринної систем.

Як же виходити з Великого посту? Візьміть на замітку такі рекомендації, дотримуватися яких обов’язково в перші 3-5 днів після закінчення Великого посту 2015:

– Намагайся не переїдати за святковим столом. Покладіть в свою тарілку те, що хочеться з’їсти, але з’їжте тільки четверту частину порції.

– Не приймайте ферментні препарати для того, щоб з’їсти більше. Вони дещо прискорюють процес перетравлення їжі, але не позбавляють від негативних наслідків переїдання.

– Продовжуй обмежувати прийом їжі тваринного походження у перші дні після посту. Пам’ятай, що одразу їсти ковбасу або смажене м’ясо, особливо свинину чи яловичину, які довго перетравлюються, не можна. Почни зі споживання риби, молочних продуктів, нежирних сортів м’яса (наприклад, птиці).

– Стеж за тим, аби половину твого раціону становили овочі та фрукти.

– Утримайся від споживання соусів, майонезу, гострої, жирної та смаженої їжі.

– Постарайтеся звести до мінімуму поїдання борошняних виробів.

– Якщо ви страждаєте від хронічних захворювань, дотримуйтесь ще суворішої дієти. М’ясо і борошняні страви починайте вводити в свій раціон тільки на другий тиждень після закінчення Великого посту. У перший тиждень поступово починайте їсти рибу та яйця, а також пити молоко.

– Пий велику кількість води. Намагайся утримуватися від солодких газованих напоїв та енергетиків, краще пий узвар, а також віддавай перевагу свіжовичавленим фруктовим і овочевим сокам.

– Намагайся утримуватися від прийому алкоголю в перші дні після виходу з посту.

– При виникненні таких симптомів як нудота, блювання або різка біль у шлунку, обов’язково звернися до лікаря.

Дивись календар великих свят і постів на 2015 рік:

Завантаження...

Вгору Вгору
Вверх