PHNjcmlwdCBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1pZD0iMTMxOSIgZGF0YS1vdXRzdHJlYW0tZm9ybWF0PSJmdWxsc2NyZWVuIiBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1zaXRlX2lkPSJGYWt0eV9GdWxsc2NyZWVuIiBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1jb250ZW50X2lkPSJmYWt0eS5pY3R2LnVhIiBzcmM9Ii8vcGxheWVyLnZlcnRhbWVkaWEuY29tL291dHN0cmVhbS11bml0LzIuMDEvb3V0c3RyZWFtLXVuaXQubWluLmpzIj48L3NjcmlwdD4=

Цукор виявився причиною смертоносного раку – вчені

Учені з Льовенського католицького університету в Бельгії з’ясували, що глюкоза провокує швидкий ріст злоякісних пухлин.

Споживання цукру, таким чином, стає причиною розвитку агресивних форм раку. Статтю дослідників опубліковано в журналі Nature Commication, передає Lenta.ru.

Для ракових клітин характерне швидке споживання великих обсягів вуглеводів. У нормальних клітинах гліколіз (процес окислення глюкози) протікає повільно з утворенням пірувату. У тканинах злоякісних пухлин гліколіз відбувається у 200 разів швидше, а замість пірувату утворюється молочна кислота.

Вважається, що активне окислення цукрів призводить до отримання величезної кількості енергії, що йде на розмноження дефектних клітин і зростання метастаз. Таке явище, яке було виявлено також і у дріжджів, називається ефектом Варбурга.

Під час експериментів були використані мутантні дріжджі, які здатні у великих кількостях поглинати глюкозу. Дослідники вивчили функції генів сімейства Ras, що регулюють поділ клітин у багатьох організмів, в тому числі людини. Мутації в цих ділянках ДНК можуть підвищувати активність генів, сприяючи неконтрольованому розмноженню клітин.

Читайте: Якою небезпечною хворобою загрожує відмова від сніданку

Виявилося, що споживаний у великих кількостях цукор “включає” Ras, дозволяючи дріжджам ділитися з великою швидкістю. У ракових клітинах глюкоза стає причиною “порочного кола”. Пухлина споживає вуглевод, стає більшою, в результаті її потреби в цукрі зростають.

Нагадаємо, інші вчені визначили 7 основних причин розвитку раку, в які входять куріння, алкоголь і надмірна вага.

Теги: ,
Завантаження...

Вгору Вгору
Вверх