PHNjcmlwdCBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1pZD0iMTMxOSIgZGF0YS1vdXRzdHJlYW0tZm9ybWF0PSJmdWxsc2NyZWVuIiBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1zaXRlX2lkPSJGYWt0eV9GdWxsc2NyZWVuIiBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1jb250ZW50X2lkPSJmYWt0eS5pY3R2LnVhIiBzcmM9Ii8vcGxheWVyLnZlcnRhbWVkaWEuY29tL291dHN0cmVhbS11bml0LzIuMDEvb3V0c3RyZWFtLXVuaXQubWluLmpzIj48L3NjcmlwdD4=

Масниця на порозі

Масниця вабить широкими столами із ситними млинцями.

Масниця вабить широкими столами із ситними млинцями.

Здавна улюблена страва має безліч варіантів приготування тіста і ще більше рецептів начинки. Кожна господиня зберігає власний секрет рум’яного «сонечка».

Галина Борисенко з дитинства пам’ятає мамин рецепт. Каже, запашний млинець не вийде грудкою, якщо добре вимішати тісто. А смак буде просто неперевершеним, якщо готувати з гарним настроєм.

«Їх можна їсти із сметаною, із варенням, можна начинить повидлом, паштетом, сиром, капустою жареною», – розповідає жителька села Свидівок Галина Борисенко.

Якщо немає часу бавитися на кухні з млинцями, поласувати ними можна в ресторанах, де виконають будь-які ваші забаганки.

Тут готують млинці по-домашньому за старовинними рецептами. Начинок понад 20: свинина, смажена цибуля, печінка й серце, а також солодкі – з сиром, родзинками, яблуками, горіхами, маком, шоколадом і вершками. Шеф-кухар каже: у них Масниця щодня. За день печуть до півтори сотні млинців.

Традиція ласувати млинцями і гучно святкувати Масницю ще з язичницьких часів. Згодом свято набуло і християнського змісту, стало, так би мовити, святом народного православ’я, каже історик Сергій Шамара. Полюбили його за цікаві звичаї. В Україні Масницю називають ще Колодієм.

Масницю люблять не лише за рум’яні млинці, а й за масові народні гуляння. Пісні з танцями, ярмарки, прогулянки на санях, катання з гірок, штурм фортеці із снігу та інші розваги закінчувалися проводами Масниці. Неділю називали Прощеною. Вдосталь наївшись, нагулявшись, вибачившись перед усіма, внутрішньо оновлена людина вступає з понеділка у Великий піст. І наступні 7 тижнів має провести у смиренні та очищенні. // Ірина Цимбал, «ФАКТИ», ICTV

Завантаження...
Завантаження...
Завантаження...

Вгору Вгору
Вверх