PHNjcmlwdCBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1pZD0iMTMxOSIgZGF0YS1vdXRzdHJlYW0tZm9ybWF0PSJmdWxsc2NyZWVuIiBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1zaXRlX2lkPSJGYWt0eV9GdWxsc2NyZWVuIiBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1jb250ZW50X2lkPSJmYWt0eS5pY3R2LnVhIiBzcmM9Ii8vcGxheWVyLnZlcnRhbWVkaWEuY29tL291dHN0cmVhbS11bml0LzIuMDEvb3V0c3RyZWFtLXVuaXQubWluLmpzIj48L3NjcmlwdD4=

У Пироговому до Спаса влаштували медовий ярмарок

Наступної середи у православних починається 2-тижневий піст. Його називають Спасівка, адже 14 серпня відзначають перший або Медовий Спас.

Наступної середи у православних починається 2-тижневий піст. Його називають Спасівка, адже 14 серпня відзначають перший або Медовий Спас.

У церковному календарі – це день семи мучеників Маковеїв, а в народі свято називають просто – Маковія. Цього дня святять мак, мед та воду і проводжають літо.

До першого Спаса на вихідні у столичному музеї Пирогово можна було і меду придбати, і маковійчиків наробити.

Як посвятиш маковійчик – усе господарство цілий рік буде квітнути. Так вважали наші предки і до14-го серпня збирали цілий букет.

Головне – 3 маківки, а далі вже за смаком: чорнобривці, жоржини, волошки, м’ята, деревій та інші корисні трави. На Поділлі додавали морквинку, на Львівщини – калину.

Після посвячення букет клали біля ікон, і протягом року засушені трави часто ставали в пригоді.

«Почуваєтеся погано – головні болі чи шлунок – ви там звіробій відірвали, запарили, попили. Взимку ж немає цих трав, а маковійчики у вас за іконами завжди зберігаються», – пояснює начальник науково дослідного відділу «Карпати» Олена Громова.

Також на Маковія святили свіжо викачаний мед. Нині ж українці до свята купують солодкий нектар на цілий рік – і собі поласувати, і родичів пригостити.

Ярмарок у Пироговому проводять уже вшосте. Бджолярі кажуть: штучний мед від справжнього за смаком не визначити. Тож радять спочатку обирати продавця, а потім уже куштувати солодкий нектар.

Україна – перша в Європі та п’ята у світі за виробництвом меду. Але все господарство невелике, приватне, і досі не має промислової основи. Тому й легко потрапити на підробку.

Представники галузі сподіваються, що після проведення наступного року в Києві всесвітнього конгресу бджолярів, держава зверне на них увагу.

«На сьогодні 2 українські меди – з білої акації та з гречки вважаються кращими медами світу, і ми маємо на них золоті медалі», – каже голова ради «Братство бджолярів України» Сергій Шмуля.

За рік, наприкінці вересня, тут у Пироговому учасники конгресу проведуть свій міжнародний ярмарок. Тож можна буде скуштувати меду з понад 100 країн світу.

//ICTV

Завантаження...
Завантаження...
Завантаження...

Вгору Вгору
Вверх