PHNjcmlwdCBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1pZD0iMTMxOSIgZGF0YS1vdXRzdHJlYW0tZm9ybWF0PSJmdWxsc2NyZWVuIiBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1zaXRlX2lkPSJGYWt0eV9GdWxsc2NyZWVuIiBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1jb250ZW50X2lkPSJmYWt0eS5pY3R2LnVhIiBzcmM9Ii8vcGxheWVyLnZlcnRhbWVkaWEuY29tL291dHN0cmVhbS11bml0LzIuMDEvb3V0c3RyZWFtLXVuaXQubWluLmpzIj48L3NjcmlwdD4=

У Латвії вино збирають прямо з дерев

Латвійська природа навесні щедро ділиться з людьми еліксиром здоров’я – березовим соком, який після зими освіжає розум і зміцнює тіло.

Латвійська природа навесні щедро ділиться з людьми еліксиром здоров’я – березовим соком, який після зими освіжає розум і зміцнює тіло.

Свіжий, щойно зібраний, солодкуватий на смак березовий сік дуже корисний. Збирання березового соку – це давня традиція, і в Латвії вважають, що навесні кожен має випити хоча б ковток цього напою.

«Збирання березового соку – цілий ритуал, і він зовсім не рутинний, як вважається. Треба розгледіти потрібну березу, підготувати свердло і посуд. Про те, що після збирання сік обробляють і п’ють – знають усі. І мало відомо, що з березового соку можна багато іншої продукції – вино, сироп, шампанське», – розповідає виробник березового вина Лінартс Лібертс.

Завдяки процесу бродіння із соку в Латвії давно роблять ігристе вино, яке чудово смакує до будь-якої страви. Але винороб Лінарт Ліберс бродіння березового соку перетворив на справжній бізнес. Він має ділянку лісу, де росте кілька сотень беріз, кожна з яких дає від 5-ти до 10-ти літрів соку щодня. Цьогоріч має зібрати 15 тисяч літрів соку і виробити приблизно 12 тисяч літрів ігристого вина, а з 3-х тисяч – сироп.

Виробляють напій за традиційною технологією шампанського – це винний фермент і дріжджі. Зберігають у пляшках, до утворення осаду. А кілька родзинок, долька лимона і гілочка ялівцю додають вину особливого смаку.

Ароматизовані ігристі вина «Liberts» викликали справжній фурор у Латвії. Перші 300 пляшок розкупили за 2 години. Ті, хто куштував, брав по 10 пляшок, незважаючи на ціну – 10,5 євро. Нині вина є лише на внутрішньому ринку, але Лібертс сподівається, що вже цьогоріч продукцію експортуватимуть. А вина нададуть місцевій економіці новий імпульс.

«Я вже чув, що вино із соку берези – це Латвійська Nokia. Ну, я б не сказав, що це так, але правда в тому, що це наш скарб. Нам не потрібно копіювати інших, ми можемо створити щось своє. А з березового соку можна створювати унікальні продукти і дивувати і латишів, і іноземців», – розповідає Лінартс Лібертс.

«Вважаю, що це не тільки гарна ідея, це фантастично! І саме цим Латвія має пишатися. Ми пропонуємо цей напій для наших іноземних гостей, навіть під час прийому іноземних посадовців – прем’єр-міністрів і президентів, які відвідують Латвію. Тому що це продукт високої якості! Це Північний нектар!», – розповідає знавець вин Мартінс Рітінс.

Напій, що пройшов крізь деревину – екологічно чистий продукт, багатий на корисні для здоров’я речовини. Тож не дивно, що ризькі ресторани вже включили березове вино у своє березневе меню. // Олександр Миронюк, «ФАКТИ», ICTV

 

Завантаження...

Вгору Вгору
Вверх