Різдвяний піст 2016: коли і що можна їсти

Сьогодні, 28 листопада, у православних християн почався Різдвяний піст, який триває 40 днів і завершиться 7 січня – у свято Різдва Христового.

Різдвяний піст

У порівнянні з Великим постом Різдвяний піст вважається нестрогим – можна їсти варену їжу з олією, а також рибу і вино.

Отже, якщо немає ніяких свят, то у понеділок, середу і п’ятницю можна вживати рослинну їжу без олії, а у вівторок і четвер – з олією, у суботу ж і неділю – аж до 2 січня – до них додається риба.

rozhdestvenskiy-post-001

Крім того, риба дозволяється й у великі свята – Введення у храм Пресвятої Богородиці (4 грудня), День Миколи Чудотворця (19 грудня), а також у дні пам’яті деяких святих – апостолів Матвія (29 листопада), Андрія Первозванного (13 грудня) і князя Олександра Невського (6 грудня).

Суворість посту посилюється в останній тиждень перед Різдвом, максимально строгий піст припадає на Святвечір – 6 січня.

Читайте: День подяки в США: Лос-Анджелес паралізувала гігантська пробка

Завершується Різдвяний піст після настання темряви, або появи на небі першої зірки, яка символізує зірку, що зійшла над Віфлеємом у момент народження Ісуса.

Раніше Факти писали про історію та традиції Дня подяки у США.

024

Фото: gogetnews.info, lampada.in.ua, ekskyl.ru

Завантаження...
Завантаження...
Завантаження...
Завантаження...
Завантаження...
Завантаження...

Вгору Вгору
Вверх