PHNjcmlwdCBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1pZD0iMTMxOSIgZGF0YS1vdXRzdHJlYW0tZm9ybWF0PSJmdWxsc2NyZWVuIiBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1zaXRlX2lkPSJGYWt0eV9GdWxsc2NyZWVuIiBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1jb250ZW50X2lkPSJmYWt0eS5pY3R2LnVhIiBzcmM9Ii8vcGxheWVyLnZlcnRhbWVkaWEuY29tL291dHN0cmVhbS11bml0LzIuMDEvb3V0c3RyZWFtLXVuaXQubWluLmpzIj48L3NjcmlwdD4=

Новий експорт України: чорна ікра, устриці, равлики і мармурова яловичина

В ставках поблизу ТЕЦ,  усього в декількох км від столиці прямо в воді плавають мільйони гривень.

В занедбане рибгосподарство вдихнули нове життя. Тут вирощували: осетрових, коропових і навіть форель. Однак, нові власники ставку зробили на цар-рибу – осетрових.

Сучасні технології дозволяють самку риби залишати живою та неушкодженою. Видобуток ікри взагалі більше схожий на справжні пологи. Навіть ультразвукову діагностику використовують.

На заході України, у Львівській області вирішили вирощувати ще екзотичніший продукт – равликів. Це звісно, не жаби, яких ще за так званого совка експортували до Франції, але теж вражає.

За сезон, з травня по жовтень збирають до 10 тон вже готових до продажу равликів.  Ці молюски зовсім невибагливі. Корм раз на день, і захист від сонця. От і всі умови.

Ймовірно, саме через це равлики першими з продуктів лакшері-сегменту, тобто, предметів роскоші, і стали експортуватись до Європи.

Україна відносно нещодавно почала експортувати равлики, та інші екзотичні види продукції.

5 найбільших равликових господарств України сумарно поставили на експорт понад 350 тон цього молюска, а це $350 тис. Хоча для світового ринку – це копійки. Втім, виробники твердять, це тільки початок.

В чорноікорному бізнесі теж далекоглядні плани. Головне, що гальмує у реалізації далекоглядних планів – сама природа. Від малька до першої ікри повинно пройти мінімум 6 років.

Однак, попри довгий процес вирощування, падіння економіки України на бізнес не впливає. Та і для тих, хто постійно споживає чорну ікру, криза не страшна. Мрія вартістю 3 тис грн за 100 гр.

Є ще один продукт, вироблений в Україні, з розряду екзотики, котрий цілком міг би зайняти місце на світовому ринку. Один з найбільших експортерів устриці в Україні Сергій Стахов впевнений, вирощувати устрицю у нас можливо, але дуже затратно.

Дивіться: Франція залишилася без круасанів – в країні дефіцит масла

Вода в таких басейнах повинна циркулювати цілодобово. Обов’язкове охолодження і насичення фітопланктоном.  В якому живе більше 80 видів корисних морських бактерій.

Та смакові вподобання українців далекі від заморських дивацтв сильних світу цього. Так, у Львові устричний бізнес не пішов. Але в столиці культура споживання морських молюсків робить цілком впевнені кроки. Головне – правильно подати.

Один з найвідоміших рестораторів країни Дмитро Борисов українську устрицю в своїх ресторанах подає давно. Улюблений смаколик французів та італійців – равлики, і на Галичині пішло на ура. Кажуть, вся справа в соусі.

Ціна кусається, але і в Європі це коштує дуже недешево. Там і звичні для нас продукти, такі, наприклад, як білі гриби, можуть коштувати стільки, як наша місячна зарплатня.

Ще один делікатес – мраморна яловичина. В світі їдять більше американську мраморову яловичину, яка магетонами робится і по всьому світу розпродається. В Україні її вирощують на Черкащіні.

Єдине проблема для виходу на експорт – маленькі об’єми виробництва. Оскільки якість вже дуже високого рівня.

До слова, Україна увійшла в десятку постачальників харчів до країн Європейського союзу.

Завантаження...
Завантаження...
Завантаження...

Вгору Вгору
Вверх