Азаров: Україна має сама себе годувати

Сільське господарство України необхідно і можна відродити – таким став лейтмотив першого весняного робочого дня прем‘єр-міністра.

З самого ранку Микола Азаров перебирав крупи, дивився на саджанці та смакував  яблука в інститутах Національної академії аграрних наук.

Микола Азаров, прем‘єр-міністр України: «Мы дожили до того – чеснок завозной, лук завозной, картофель завозной, капусту, свеклу, сахар стали завозить, мясо – это на Украине. Вот до чего дожили. Можно это дело поправить за год? – За год нет, но за три-пять можно капитально поправить»

Як поправити науковці знають. Нові сорти гречки – лише одна з десятків розробок вітчизняних селекціонерів: вони легше переносять зміни температур  та протистоять вірусам.

В інституті землеробства кажуть – українську гречка одна з найякісніших у світі. Лише нещодавно Японія замовила у нас 150 тисяч тонн на виготовлення дитячого харчування. Науковці просто не можуть збагнути – чому на полицях своїх магазинів –  крупа дефіцит. А ту, що є – продають майже за японськими цінами.

Прем‘єр-міністр каже – в Україні гречки та інших круп цілком достатньо, а в зростанні цін винні несумлінні торговці.

Микола Азаров, прем‘єр-міністр України: «В нашем рыночном хозяйстве существуют определенные лобистские группировки, которые за деньги могут распространять любую информацию. Эти силы создают ажиотаж на потребительском рынке, который приводит к росту цен, дефициту»

Глава уряду пообіцяв – наступного року такого не буде точно. Адже цьогоріч планують засіяти майже 300 тисяч  гектарів  – навіть за найгірших погодних умов це вдвічі більше, ніж можуть з‘їсти українці. Не буде перебоїв і з зерном – в аграрному фонді його назбирали вже понад мільйон тонн. А під посівну уряд обіцяє селянам півтора мільярда  гривень на форвардні контракти.

Гроші – одна з головних перепон на дорозі українського села до успішного майбутнього, кажуть науковці. Адже в Україні вирощують  ось такі яблука, що нічим не відрізняються від соковитих та блискучих голландських. Та на  полиці магазинів вони поки не потраплять – адже зберігати вирощене – ніде.  Не скуштують українці поки і цього  унікального  чорничного  вина.

Поки всі ці розробки живуть  на дослідних ділянках  за парканами  аграрних інститутів.//Олексій Пшемиський, Василь Саф‘янюк, Максим Костенко, «Факти», ICTV.

Завантаження...
Завантаження...

Вгору Вгору
Вверх