PHNjcmlwdCBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1pZD0iMTMxOSIgZGF0YS1vdXRzdHJlYW0tZm9ybWF0PSJmdWxsc2NyZWVuIiBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1zaXRlX2lkPSJGYWt0eV9GdWxsc2NyZWVuIiBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1jb250ZW50X2lkPSJmYWt0eS5pY3R2LnVhIiBzcmM9Ii8vcGxheWVyLnZlcnRhbWVkaWEuY29tL291dHN0cmVhbS11bml0LzIuMDEvb3V0c3RyZWFtLXVuaXQubWluLmpzIj48L3NjcmlwdD4=

Виноградник мій, земля не моя. Як француз створює під Одесою світову марку вина (відео)

Кристоф Лакарен переконаний – в України є всі шанси випередити Францію у винній справі. 

На території колишньої тракторної бригади колгоспу імені Леніна вже майже 10 років живе родина Крістофа Лакарена маркіза де Фабяні.

Аристократичний титул, успадкований від матері, нинішньому сільському побутові не перешкода. У господарстві – 12 собак, четверо котів, кури, 10 баранів і 44 кози.

«Аби мені не було нудно в селі, коханий чоловік завів мені кіз. Я навчилася їх доїти. Роблю бринзу, сир. На корову я поки не згодна. Мені не настільки нудно», – розповідає дружина виноградаря Мар’яна Лакарен.

В шато маркіза теж жодного натяку на розкіш. Старі дерев’яні меблі, піч, складена ще 180 років тому, а ще – піаніно на якому час від часу, для душі, грає Мар’яна Лакарен. Адже вона професійний музикант.

На глиняних стінах – картини. Ця – найулюбленіша. На ній француз із дружиною святкують перший урожай. Обов’язки в родині маркіза чітко розподілені. Поки Мар’яна порається по господарству – Крістоф працює у полі.

Стареньким УАЗиком маркіз Лакарен від 6-ої ранку об’їжджає володіння. Виноградники – його справжня гордість. Каберне Совіньйон, Ркацителлі, Шардоне. Вино із 14-ти сортів винограду француз Крістоф Лак арен в Україні виробляє вже понад 7 років.

Зі 150 гектарів землі має 100 тон винограду. Каже, було б втричі більше, якби хімікати застосовував. Та для нього органічне – справа принципу. Унікальний морський клімат і родюча земля. Таке поєднання дозволяє вирощувати виноград за якістю не гірший, ніж у Франції.

Та працює Крістоф не заради прибутку, а в експериментальних цілях. Маркіз грає з сортами, рецептурою і чекає змін в українському законодавстві.

«Виноградник мій, а земля не моя. Можна сказати – беріть ваш виноградник і їдьте у Францію чи в інше село. Гарантій немає», – каже виноградар.

Допомагають Лакаренам місцеві жителі. Щоправда щодня – різні. Через невміння помірно пити постійних робітників знайти у селі важко.

Хмільний напій Маркіз робить вручну – за старовинними рецептами. У власній міні-лабораторії перевіряє сік на цукор та кислоти. До напою додає лише дріжджі та головне – дозовано сірку.

Покидати українську землю маркіз не збирається. У його планах створити в Україні світову марку вина, яку визнають найкращі сомельє.

//ICTV

Завантаження...
Завантаження...
Завантаження...
Завантаження...

Вгору Вгору
Вверх