PHNjcmlwdCBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1pZD0iMTMxOSIgZGF0YS1vdXRzdHJlYW0tZm9ybWF0PSJmdWxsc2NyZWVuIiBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1zaXRlX2lkPSJGYWt0eV9GdWxsc2NyZWVuIiBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1jb250ZW50X2lkPSJmYWt0eS5pY3R2LnVhIiBzcmM9Ii8vcGxheWVyLmFkdGVsbGlnZW50LmNvbS9vdXRzdHJlYW0tdW5pdC8yLjExL291dHN0cmVhbS11bml0Lm1pbi5qcyI+PC9zY3JpcHQ+

Поради дієтологів: як без ризиків для здоров’я пережити тривалі застілля

Олів’є, ковбаска, цукерки та шампанське. Без них святковий стіл – бідний. Але саме ці традиційні продукти – найшкідливіші для здоров’я – попереджають дієтологи.

Олів’є, ковбаска, цукерки та шампанське. Без них святковий стіл – бідний. Але саме ці традиційні продукти – найшкідливіші для здоров’я – попереджають дієтологи.

Особлива небезпека чигає на тих, хто планує розговітися. Лікарі радять виходити з посту обережно, поступово нагадуючи організму про страви, яких тривалий час не вживали.

«У день ви трохи додали кефіру. На наступний день – одне варене яйце. З посту потрібно вийти поступово. Щоб не було зриву ферментативних систем. Щоб функція підшлункової і печінки була нормальною і стабільною», – каже лікар-дієтолог Олександра Кириленко.

Бути обережними з наїдками медики рекомендують і тим, хто посту не дотримувався. Щоб у шлунку не було важкості, їжу слід приймати невеликими порціями з перервою 20 хвилин. А ще – їсти якнайбільше овочів. Особливо це стосується тих, то вже має хронічні недуги.

«Це повинні бути свіжі салати, або поєднання свіжих овочів і фруктів. Бажано, щоб вони були приправлені рослинними оліями, без використання майонезу», – говорить лікар-дієтолог Олександра Кириленко.

Дієтолог нарікає: жирне, солодке, солоне і гостре українці полюбляють запивати великою кількістю алкоголю. Лікар не заперечує – пити можна. Головне – не перебрати.

Що відбувається з тими, хто міри не знає, бачить майже щодня бармен Дмитро. Аби на ранок таки пам’ятати, що і з ким святкували, радить перевірений метод вживання спиртного.

«Бажано починати зі слабоалкогольних напоїв і по наростаючій. Тобто від слабких, починаючи з шампанського. Потім вже підвищуємо градус: віскі, горілка, міцні спиртні напої. Ну і бажано цим і закінчувати», – розповідає бармен Дмитро Лопатюк.

Якщо ж ви не змогли вчасно зупинитись і на ранок голова гуде, лікарі радять поїсти чогось нежирного, випити чаю або кисломолочного і погуляти на свіжому повітрі. І в жодному разі не похмелятись – організму і так важко. А тим, хто не перепив, а переїв – рекомендують зробити кілька розвантажувальних днів.//Наталія Жуковська, «ФАКТИ», ICTV

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Завантаження...

Вгору Вгору
Вверх

    Знайшли помилку в тексті?

    Помилка