PHNjcmlwdCBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1pZD0iMTMxOSIgZGF0YS1vdXRzdHJlYW0tZm9ybWF0PSJmdWxsc2NyZWVuIiBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1zaXRlX2lkPSJGYWt0eV9GdWxsc2NyZWVuIiBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1jb250ZW50X2lkPSJmYWt0eS5pY3R2LnVhIiBzcmM9Ii8vcGxheWVyLmFkdGVsbGlnZW50LmNvbS9vdXRzdHJlYW0tdW5pdC8yLjExL291dHN0cmVhbS11bml0Lm1pbi5qcyI+PC9zY3JpcHQ+

У 70% українців нестача йоду

Без солі і хліб не їсться. А без йодованої – взагалі непереливки.

Без солі і хліб не їсться. А без йодованої – взагалі непереливки.

У 70 % українців нестача йоду. А це – нервові розлади, проблеми з щитовидною залозою, безпліддя, швидка втома і, найголовніше, низький інтелект.

Найбільший йододефіцит на Півночі та Заході. На Чернігівщині вирішують проблему ще з дитячих садків. Йодована сіль у їжі для цих діток – норма. Щоправда, у борщ чи суп її не додають, бо йод швидко випаровується, а от у холодні страви розраховують дитячу порцію. А ще є сольові кімнати. Тут малеча щоденно робить зарядку.

 У 2-х дитсадках нас переконують, батьків нововведення тільки тішать, адже тепер дітки вдвічі менше хворіють на сезонні недуги.

Щороку в Україні народжується до 35 тисяч немовлят з ризиком йододефіцитних недуг. Усе від нестачі цього елементу в організмі матерів.

33 європейські країни цілеспрямовано використовують лише йодовану сіль. Швейцарія вхопилася за рятівну ідею ще 100 років тому, тоді в окремих кантонах майже все населення було розумово відсталим. Нині Швейцарія – серед найрозвиненіших держав.

В Україні йодують чимало продуктів: олію, пластівці, молоко, додають і в деякі хлібобулочні вироби.

Вважається, що йодовану сіль не можна використовувати для солінь і закруток. Однак з 2001-го до нашої солі додається йодова сполука, яка не дозволяє овочам гнити.

А ще варто пам’ятати, весь зайвий йод з організму виводиться. А здоров’я власне та своїх дітей треба берегти самому. Особливо, коли це так легко. // ICTV

 

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Завантаження...

Вгору Вгору
Вверх

    Знайшли помилку в тексті?

    Помилка