PHNjcmlwdCBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1pZD0iMTMxOSIgZGF0YS1vdXRzdHJlYW0tZm9ybWF0PSJmdWxsc2NyZWVuIiBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1zaXRlX2lkPSJGYWt0eV9GdWxsc2NyZWVuIiBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1jb250ZW50X2lkPSJmYWt0eS5pY3R2LnVhIiBzcmM9Ii8vcGxheWVyLmFkdGVsbGlnZW50LmNvbS9vdXRzdHJlYW0tdW5pdC8yLjExL291dHN0cmVhbS11bml0Lm1pbi5qcyI+PC9zY3JpcHQ+

9 правил виходу з посту

Нині у православних триває різдвяний піст. Проте повернення до звичайного раціону не має бути різким.

Новий рік та Різдво – пік виклику швидкої допомоги і надходження пацієнтів до приймальних відділень лікарень – з холециститом, загостренням гастриту та виразкової хвороби. А все тому, що в один день люди намагаються наїстися за “голодні часи”.

Різдвяні Святки тривають цілий тиждень, впродовж яких можна поступово готувати свій організм до скоромної їжі, радить лікар-терапевт і дієтолог Тетяна Фіалкова, передає Обозреватель.

1. Не забувайте перед застіллям випивати дві-три склянки теплої лимонної води. Вона “розбудить” органи травного тракту, підготує їх до роботи, стимулює вироблення травних соків своєчасно і в достатній кількості.

2. Починати трапезу в перші дні краще з кисломолочних продуктів (йогурт, біфідоки, сир), оскільки вони легше переносяться  і допоможуть адаптувати організм до більш важкої їжі.

3. Не варто готувати в перші дні страви і салати з великою кількістю яєць, – це досить важка їжа для шлунка. В перший день після закінчення посту можна з’їдати не більше 1 яйця за день.

4. У перші три дні свят найкраще їсти малими порціями кожні 2-3 години.

5. Небажано у великій кількості вживати м’ясо, особливо свинину і баранину. Ковбасний-сосисочні вироби – виключити.

Віддати перевагу варто птиці і нежирної частині яловичини – у відварному, запеченому або тушкованому вигляді.

З риби – несмажена тріска або судак.

Порції – не більше 150 р.

6. Обов’язково до страв з м’яса, риби та яєць варто подавати багато свіжої зелені і салатів із сирих овочів (не менше 1/2 тарілки).

7. Випічку і десерти краще їсти окремо від основного прийому їжі і також потроху.

Людям з хворобами підшлункової залози і жовчного міхура складні десерти потрібно замінити на фрукти і вживати як аперитив до їжі, або через години дві-три після прийому їжі.

8. Не змішуйте спиртні напої. Чим міцніше напій, тим щільніше повинна бути їжа до нього.

Уникайте поєднань спиртного з жирною, гострою їжею. Досить великий ризик, що підшлункова залоза не впорається з такою комбінацією. Особливо в перші дні свята.

9. Ні в якому разі не запивайте жирну їжу тваринного походження або борошняні вироби солодкими газованими солодкими напоями та соками.

Замість них заздалегідь приготуйте і поставте на святковий стіл натуральний настій шипшини, кислий узвар без цукру, справжній журавлинний морс, лимонну воду.

Нормалізувати процес травлення допоможе звичайний лимон та інші цитрусові. Досить додавати лимонний сік в чисту воду, якої потрібно пити більше у святкові дні.

Також, можна окремо після прийому святкової трапези випивати грейпфрутовий, розведений гранатовий фреш або журавлинний морс, які сприятимуть процесам травлення і знімуть симптоми тяжкості в шлунку.

В окремі прийоми їжі можна включати гранат, ківі або грейпфрут.

Читайте: Рецепти 12 страв на Святвечір

До речі, Факти ICTV зібрали найкращі привітання з Різдвом.

Фото:  eda.2k.ua

 

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Завантаження...

Вгору Вгору
Вверх

    Знайшли помилку в тексті?

    Помилка