PHNjcmlwdCBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1pZD0iMTMxOSIgZGF0YS1vdXRzdHJlYW0tZm9ybWF0PSJmdWxsc2NyZWVuIiBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1zaXRlX2lkPSJGYWt0eV9GdWxsc2NyZWVuIiBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1jb250ZW50X2lkPSJmYWt0eS5pY3R2LnVhIiBzcmM9Ii8vcGxheWVyLmFkdGVsbGlnZW50LmNvbS9vdXRzdHJlYW0tdW5pdC8yLjExL291dHN0cmVhbS11bml0Lm1pbi5qcyI+PC9zY3JpcHQ+

Які продукти містять білок

Білок – головний будівельний матеріал для організму. Він відповідає за обмін речовин, ріст і… розмноження, а його дефіцит може привести навіть до смерті. Які продукти містять білок і скільки його потрібно вживати?

Продукти

Їжа тваринного походження – основне джерело білка

  • М’ясо (яловичина, свинина)
  • Птиця
  • Яйця
  • Сир та інші молочні продукти
  • Риба та морепродукти

Багато білка у горіхах та насінні

  • Фундук
  • Арахіс
  • Кешью
  • Мигдаль
  • Кедрові горіхи
  • Гарбузове, соняшникове та конопляне насіння

Крупи не поступаються за вмістом білка

  • Гречка
  • Рис
  • Вівсянка

Бобові

  • Квасоля
  • Горох
  • Сочевиця
  • Соя

А ще на білки багаті хліб із житнього або пшеничного борошна грубого помелу і макарони з твердих сортів пшениці.

В овочах теж є білок. Найбільше його у спаржі, огірках, цукіні, кабачках, картоплі і брюссельській капусті.

Є він також у фруктах і ягодах: яблуках, абрикосах, мандаринах, бананах, чорниці та авокадо.

Які білки легше засвоюються – тваринні чи рослинні?

Першість за білками, що входять до складу яєць і молочних продуктів.

За ними йдуть білки з м’яса птиці та тварин, риби та сої.

А далі – бобові і горіхи.

Найважче організм засвоює білок із круп.

Важливо запам’ятати! Білок найкраще засвоюється після нагрівання або термічної обробки.

10 продуктів із найбільшим вмістом білка

  • М’ясо птиці – від 17 до 22 г (на 100 г продукту)
  • М’ясо – від 15 до 20 г
  • Риба – від 14 до 20 г
  • Морепродукти – від 15 до 18 г
  • Яйця – 12 г
  • Твердий сир – від 25 до 27 г
  • Сир – від 14 до 18 г
  • Бобові – від 20 до 25 г
  • Крупи – від 8 до 12 г
  • Горіхи – від 15 до 30 г

Добова норма білка

Доросла людина – 1,3-1,4 г на 1 кг маси тіла

Люди, робота яких пов’язана з фізичними навантаженнями – 1,5 г на 1 кг маси тіла

Спортсмен – 2,0-2,5 г білка на 1 кг маси тіла на добу

Чоловік – 96-132 г білка на добу

Жінка – 82-92 г на добу

Корисні поради

Якщо вирішили сісти на модну білкову дієту, порадьтеся з лікарем. Чому? Надлишок м’яса може привести до інтоксикації організму, адже йому треба переварювати ще й токсини. Також тваринний білок часто провокує появу холестерину.

А надлишок рослинного білка на ніч призводить до безсоння і тяжкості в шлунку.

Дієтологи радять в одній страві поєднувати рослинні і тваринні білки, наприклад, омлет з квасолею або суші з рисом і рибою, м’ясо з гарніром із бобових або злакових.

Не варто також забувати про правильне поєднання білків і жирів, тому обережніше треба ставитися до таких продуктів, як сир і горіхи.

Читайте: Як варити пельмені: прості секрети

До речі, раніше Факти ICTV розповідали, як приготувати стейк за класичним рецептом.

За матеріаламиmenslife.comchastnosti.com

Фотоpixabay.com

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Завантаження...

Вгору Вгору
Вверх

    Знайшли помилку в тексті?

    Помилка