PHNjcmlwdCBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1pZD0iMTMxOSIgZGF0YS1vdXRzdHJlYW0tZm9ybWF0PSJmdWxsc2NyZWVuIiBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1zaXRlX2lkPSJGYWt0eV9GdWxsc2NyZWVuIiBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1jb250ZW50X2lkPSJmYWt0eS5pY3R2LnVhIiBzcmM9Ii8vcGxheWVyLmFkdGVsbGlnZW50LmNvbS9vdXRzdHJlYW0tdW5pdC8yLjExL291dHN0cmVhbS11bml0Lm1pbi5qcyI+PC9zY3JpcHQ+

Часник не врятує від глистів! Супрун у карикатурі спростувала міф

Виконувач обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун розповіла, що допоможе уникнути зараження гельмінтами, а яких методів профілактики та лікування краще уникати.

Зараження гельмінтами

Свої рекомендації вона опублікувала у Facebook.

– Розпочався сезон свіжих овочів та фруктів, прогулянок на природі та ігор з домашніми улюбленцями. Це підвищує небезпеку заразитися гельмінтами (більш відомі нам як глисти) та водночас збільшує ризик натрапити на непідтверджені доказовою медициною порадами з профілактики, – зазначила вона.

Супрун має на увазі вживання часнику та гарбузового насіння, а також проносні засоби, промиванням кишківника і сильні антибіотики.

Вона також спростувала ще деякі міфи про зараження гельмінтами:

– Основними симптомами буде не скреготіння зубами (бо це міф), а біль у животі, діарея, нудота, здуття живота, постійна втома, проблеми зі сном, зниженням або посиленням апетиту чи невмотивована втрата ваги. Рідше можуть розвиватися такі симптоми, як підвищення температури тіла та сухий кашель. У деяких людей гельмінти можуть паразитувати в організмі протягом кількох років без прояву жодних симптомів.

Проте навіть за наявності таких симптомів Супрун не радить бігти до аптеки за антигельмінтними засобами.

– Як правило, це досить серйозні засоби, які не можна застосовувати без призначення лікаря. За рекомендаціями ВООЗ, їх рекомендують для профілактики лише в тих країнах, де є високий ризик зараження. Україна до них не відноситься, тому прийом препаратів рекомендовано проводити тільки після того, як аналізи підтвердять наявність гельмінтів, – наголошує міністр.

Окрім того, Супрун головним правилом профілактики гельмінтів назвала регулярне миття рук теплою водою з милом після вбиральні, контакту із тваринами, перед приготуванням та споживанням їжі.

– Також дуже важливо дотримуватися правил безпеки харчування, наприклад, не споживати сиру рибу та м’ясо, зберігати їх окремо від готових продуктів та за відповідних температурних умов, ретельно мити овочі та фрукти, – підсумувала вона.

ЧитайтеХрусь, хрусь: Супрун спростувала популярний міф про пальці

Нагадаємо, раніше Супрун розповіла, як правильно чистити зуби.

Фото: Уляна Супрун

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Завантаження...

Вгору Вгору
Вверх

    Знайшли помилку в тексті?

    Помилка