PHNjcmlwdCBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1pZD0iMTMxOSIgZGF0YS1vdXRzdHJlYW0tZm9ybWF0PSJmdWxsc2NyZWVuIiBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1zaXRlX2lkPSJGYWt0eV9GdWxsc2NyZWVuIiBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1jb250ZW50X2lkPSJmYWt0eS5pY3R2LnVhIiBzcmM9Ii8vcGxheWVyLmFkdGVsbGlnZW50LmNvbS9vdXRzdHJlYW0tdW5pdC8yLjExL291dHN0cmVhbS11bml0Lm1pbi5qcyI+PC9zY3JpcHQ+

Ботулізм: інкубаційний період, симптоми та причини

В Україні почали фіксувати випадки ботулізму, який призводить до смерті, якщо вчасно не почати лікування. Щоб уникнути небезпеки, треба знати про причини та симптоми хвороби.

Про це – у сюжеті Ранку у великому місті.

Як правило, симптоми ботулізму нагадують звичайне харчове отруєння – це нудота, діарея, біль у животі.

Однак важливо не прогавити й характерну для ботулізму симптоматику – це порушення зору, подвоєння в очах, також виникає спрага, постійна сухість у роті, може змінитися тембр голосу.

У важких випадках, при ураженні дихальних м’язів, виникає відчуття нестачі повітря, важкість у грудях. Так розвивається дихальна недостатність. Це і є причиною смерті при ботулізмі.

На жаль, спеціальна вакцина, яка може врятувати від летальних наслідків, є не у кожній українській лікарні. Тому МОЗ вже звернулося у всі регіони, аби ті повідомили про свої потреби.

Читайте: Як не померти від ботулізму: симптоми, що заразно та як лікуватися

Збудник ботулізму є всюди – у кишечнику здорової людини чи тварини, у ґрунті чи на будь-якій поверхні. Однак він досягає своїх смертельних проявів лише у безкисневому середовищі, наприклад, у консервації.

– Цей збудник починає вегетувати, зі спори з’являється вегетативна форма, яка і виділяє цю найсильнішу з усіх біологічних отрут. Вона у 375 тис. разів сильніша за отруту гримучої змії, – розповіла головний позаштатний інфекціоніст МОЗ України Ольга Голубовська.

Інкубаційний період ботулізму – від лічених годин до кількох днів. Однак, чим важче захворювання і чим більше людина з’їла зараженого продукту, тим коротший інкубаційний період.

Зараження ботулізмом насамперед пов’язане із вживанням різноманітних домашніх консервів, паштетів та власноруч засоленої риби. Адже для приготування такої продукції вдома немає технологічних і санітарних можливостей.

Аби уникнути зараження, експерти радать купувати продукти харчування у місцях, де є жорсткий контроль, тобто – на ринках, у супермаркетах та магазинах, де працюють фахівці, які нестимуть за це кримінальну відповідальність.

Також треба бути вкрай обережними з домашньою консервацією та солінням риби.

 

Нагадаємо, у 2017 році чимало українців захворіли на ботулізм після вживання продуктів, придбаних здебільшого у роздрібних магазинах та на стихійних ринках. За рік більше 100 осіб потрапили до лікарні, 11 з них – померло.

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Завантаження...

Вгору Вгору
Вверх

    Знайшли помилку в тексті?

    Помилка