PHNjcmlwdCBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1pZD0iMTMxOSIgZGF0YS1vdXRzdHJlYW0tZm9ybWF0PSJmdWxsc2NyZWVuIiBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1zaXRlX2lkPSJGYWt0eV9GdWxsc2NyZWVuIiBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1jb250ZW50X2lkPSJmYWt0eS5pY3R2LnVhIiBzcmM9Ii8vcGxheWVyLmFkdGVsbGlnZW50LmNvbS9vdXRzdHJlYW0tdW5pdC8yLjExL291dHN0cmVhbS11bml0Lm1pbi5qcyI+PC9zY3JpcHQ+

Харчові отруєння в Україні: як уникнути кишкових інфекцій

В Україні почастішали випадки харчових отруєнь. Факти ICTV дізналися про те, як вберегтися від кишкових інфекцій під час покупок готової їжі та готування.

Як не отруїтися

У львівській області нещодавно 6 осіб госпіталізували з харчовим отруєнням, повідомляє Департамент з питань цивільного захисту населення Львівської ОДА у Facebook.

– До Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф надійшло повідомлення про госпіталізацію в Боринську комунальну міську лікарню (Турківський район) чотирьох осіб з діагнозом ПТІ (харчова токсикоінфекція) та в Жидачівську центральну районну лікарню двох осіб з діагнозом ГКІ (гостра кишкова інфекція), – йдеться у повідомленні.

Тому у спеку особливу увагу потрібно приділяти готовим продуктам, аби не заразитися кишковою інфекцією.

Причини кишкової інфекції та як її можна уникнути

Найчастіше причинами кишкової інфекції стають:

  • елементарне недотримання правил особистої гігієни;
  • недотримання технології приготування страв;
  • вживання неякісних харчових продуктів;
  • недотримання умов та термінів зберігання сировини та готових страв.

Аби не заразитися інфекцією при покупці готових страв потрібно уникати покупок продуктів у місцях несанкціонованої торгівлі, а також не купувати страви, якщо у вас є сумніви щодо безпеки їх зберігання.

При покупках готових страв у магазині, кладіть їх до кошика в останню чергу. Таким чином вони найдовше залишатимуться холодними.

Також не варто залишати готову їжу на столі більше ніж на дві години, а перед її вживанням обов’язково ретельно мийте руки з милом.

Профілактика кишкової інфекції

Аби уникнути гострих кишкових інфекцій потрібно, в першу чергу, ретельно мити руки перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування туалету.

Всі кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі, потрібно мити та тримати у чистоті. Комах та тварин не можна допускати до приміщень, де ви готуєте їжу та зберігаються харчові продукти.

Читайте: Отруєння шаурмою: у Запоріжжі госпіталізовано 4 людини

Аби знизити ризик захворювання у дітей, потрібно регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки.

Під час готування також потрібно дотримуватися кількох правил:

  • для обробки сирих продуктів використовуйте окремі кухонні прилади;
  • окремо готуйте і зберігайте сирі та готові до вживання харчові продукти;
  • добре проварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і рибу;
  • мийте та обдавайте окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;
  • не вживайте продукти з вичерпаним терміном придатності;
  • не давайте маленьким дітям некип’ячене розливне молоко, сирі яйця тощо.

При зберіганні та транспортуванні продуктів варто використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів).

Пам’ятайте, що пити воду потрібно тільки із перевірених джерел, а краще вживати бутильовану або охолоджену кип’ячену воду.

Симптоми захворювання

Симптомами гострої кишкової інфекції є:

  • підвищення температури тіла;
  • біль голови;
  • інтоксикація;
  • блювання;
  • рідкі випорожнення;
  • біль у животі;
  • висипання на шкірі.

При появі перших симптомів потрібно відразу звернутися до лікаря, адже самолікування у таких випадках може призвести до значних ускладнень.

Нагадаємо, у Львівській області з харчовим отруєнням госпіталізовано 27 людей.

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Завантаження...

Вгору Вгору
Вверх

    Знайшли помилку в тексті?

    Помилка