PHNjcmlwdCBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1pZD0iMTMxOSIgZGF0YS1vdXRzdHJlYW0tZm9ybWF0PSJmdWxsc2NyZWVuIiBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1zaXRlX2lkPSJGYWt0eV9GdWxsc2NyZWVuIiBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1jb250ZW50X2lkPSJmYWt0eS5pY3R2LnVhIiBzcmM9Ii8vcGxheWVyLnZlcnRhbWVkaWEuY29tL291dHN0cmVhbS11bml0LzIuMDEvb3V0c3RyZWFtLXVuaXQubWluLmpzIj48L3NjcmlwdD4=
Автор:Оксана Скиталінська

Харчування взимку: топ-5 вітамінів для оздоровлення

Зимова погода не найсприятливіша для людей: скупі сонячні дні, холоднішає, і ми майже весь час проводимо в приміщеннях. Це призводить до дефіциту вітаміну D, який захищає мозок від безсоння, стресу, пригнічення, розвитку запальних процесів та підвищує загальний імунітет.

Вітамін D

Вітамін D потрапляє в організм двома шляхами. Перший, основний – це синтез у шкірі під дією ультрафіолету. Другий – в готовому вигляді, з продуктами. Враховуючи, що його можна отримати з продуктів, взимку потрібно приділити цьому особливу увагу.

Читайте: 4 варення, які врятують від застуди та зміцнять здоров’я

Найбільш поширений продукт, що містить вітамін D в готовому вигляді – жовтки. В них, якщо зварити яйце на м’яко, міститься невелика кількість вітаміну, що дозволить поповнити денну норму.

Інші продукти – печінка тріски, вершкове масло (не менше 82% жирності), кисломолочні продукти (сметана, вершки, кисломолочний сир). Проте потрібно розуміти: вживання таких продуктів з мінімальним відсотком жирності не принесе ні корисних вітамінів, ні бажаного ефекту оздоровлення.

Вітамін D має накопичувальний ефект, який дозволяє використовувати організмом вітамін в міру необхідності.

Вітамін С

Другий вітамін, який потрібен в зимовий період – вітамін С. В процесі еволюції людина втратила здатність синтезувати цей вітамін, і, оскільки він належить до водорозчинних вітамінів, який не може накопичуватися в організмі, тому його запас потрібно поповнювати щодня з їжею.

По-перше, вітамін С впливає на активність імунних клітин – макрофагів, що веде до зміцнення загального імунітету.

По-друге – відбувається стимулювання синтезу колагену, який забезпечує здорове функціонування суглобів, печінки та судин.

Найбільше вітаміну С містять: сушена шипшина, капуста, петрушка, солодкий перець, цибуля. Їх потрібно вживати сирими чи у вигляді салату щодня, в невеликій кількості, для підтримування імунітету та організму в цілому.

Квашені продукти

Обов’язковим в зимовий період має бути вживання квашених продуктів. Понад 70% нашого імунітету залежить від роботи кишечника. Ці продукти містять молочну кислоту, яка живить корисні кишкові бактерії, стимулюючи ріст корисної мікрофлори і утворюючи сильний захист, який не дозволяє проникати токсичним речовинам, вірусам та бактеріям в організм.

Білок, омега-3

Останніми, надзвичайно важливими компонентами, що повинні бути в раціоні – білок та омега-3. Перший – потрібен для будівництва нових клітин, зокрема, імунних (варене м’ясо, яйця, риба, бобові, кисломолочні продукти), другий – для покращення стану крові, попередження утворення тромбів та запальних процесів, дозволяючи зменшити вірогідність захворювань (жирна морська риба, горіхи, насіння льону).

Читайте:  Як харчування впливає на успішність та щастя людини

Збалансоване харчування взимку особливо важливе. Якщо розділити тарілку на 3 частини, дві з них мають займати овочі, сирі та термічно оброблені, незначна кількість фруктів, далі білкові продукти і каші. Це дозволить не тільки підтримувати рівень корисних вітамінів та біологічно активних речовин для кращого самопочуття, а й навіть оздоровитись.

Автор: відомий лікар-дієтолог


Вгору Вгору
Вверх