PHNjcmlwdCBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1pZD0iMTMxOSIgZGF0YS1vdXRzdHJlYW0tZm9ybWF0PSJmdWxsc2NyZWVuIiBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1zaXRlX2lkPSJGYWt0eV9GdWxsc2NyZWVuIiBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1jb250ZW50X2lkPSJmYWt0eS5pY3R2LnVhIiBzcmM9Ii8vcGxheWVyLmFkdGVsbGlnZW50LmNvbS9vdXRzdHJlYW0tdW5pdC8yLjExL291dHN0cmVhbS11bml0Lm1pbi5qcyI+PC9zY3JpcHQ+

Рецензія на фільм Людина, яка вбила Дон Кіхота: трагікомедія Гілліама

13 вересня на великі екрани виходить багатостраждальна стрічка Террі Гілліама Людина, яка вбила Дон Кіхота. Факти ICTV вже переглянули фільм і готові поділитися з вами своїми враженнями.

Мені пощастило побачити стрічку Людина, яка вбила Дон Кіхота за 2 місяці до української прем’єри під час Одеського кінофестивалю. Є така спокуслива приманка у кінофестах – ви насичуєтеся десятками кінострічок на рік вперед, і просто спостерігаєте за їхніми появами на великих екранах впродовж року. Або ж суто за своїми друзями чи знайомими, які з нетерпінням очікують на той чи інший фільм, а ви вже можете винести вердикт черговій роботі Гаспара Ное, Ґаса Ван Сента, Педро Альмадовара та інших.

Що ж, на стрічку я потрапила випадково, не маючи квитка та запрошення, простояла у черзі 30 хвилин на last minutes access (часто застосовують на кінофестивалях, коли за наявності вільних місць, у порядку живої черги, ви потрапляєте на жаданий сеанс) і за хвилину до початку титрів я вже розташувалася у зручному кріслі кінотеатру.

За півгодини перегляду фільму мені вперше за кілька останніх сеансів не хотілося покинути залу, я не шукала поглядом людину зі свого ряду, яка ось-ось залишить кінотеатр і я з нею “під шумок” прослизну до виходу. Я не очікувала від фільму чогось геніального, як це було з роботою Всі знають іранського режисера Асгара Фаргаді з Пенелопою Круз та та Хав’єром Бердемом, і у підсумку, по перегляді, мала відчуття “ситої людини”, яка отримала хорошу порцію якісного кіно.

Сюжет

Ви мабуть чули, що стрічка Людина, яка вбила Дон Кіхота є доленосною для Террі Гілліама, хоча б тому, що знімав він її 20 років. Але спершу про сюжет, заради реалізації якого він змушений був поставити на кону все.

Цинічний режисер реклами Тобі (Адам Драйвер), трудячись в Іспанії над черговим рекламним шедевром, в пошуках натхнення вирушає в селище, де 10 років тому знімав свій дипломний фільм – про Дон Кіхота. Однак мешканці села не поспішають приймати його в теплі обійми, оскільки той фільм занапастив долі багатьох, включаючи старого чоботаря Хав’єра (Джонатан Прайс), якого Тобі багато років тому нарядив в костюм Дон Кіхота, і з тих пір старий його не знімає, вважаючи себе тим самим Лицарем Сумного Образу, про якого писав Сервантес.

Читайте: Рецензія на фільм Праведник 2: старий, злий МакКол

Дон Кіхот приймає Тобі за свого зброєносця Санчо Пансу і втягує його в божевільні пригоди з погонями від поліції, перестрілками, нелегальними іммігрантами, великою любов’ю, а також справжніми лицарськими турнірами. Саме тут реальність починає трансформуватися у фантазію, а правду важко відрізнити від вигадки.

Спочатку Тобі відчайдушно намагається втекти від старого і його божевільних фантазій, але поступово переймається до нього симпатією і співчуттям і вже не може кинути його напризволяще.

Режисерська робота

Картина, яка майже зруйнувала кар’єру Террі Гілліама, повертає його на вершину слави, усюди звучать фанфари, а глядачі не скупляться на гучні аплодисменти знімальній групі. Фатальності додає той факт, що у червні цього року Паризький суд позбавив Гілліама прав на стрічку Людина, яка вбила Дон Кіхота. За рішенням суду, картина належить першому продюсеру проекту Пауло Бранко, з яким режисер припинив роботу у 2017 році.

Насправді події навколо Дон Кіхота разюче схожі на сюрреалістичну стрічку, яких Террі зняв достатньо – постановник в гонитві за мрією опиняється в полоні власних упереджень, фантазій і прийомів, які безнадійно застаріли.

Людина, яка вбила Дон Кіхота ще й про те, як література і кіно, здатні змінити життя звичайних людей, варто їм лише до нього долучитися.

— Твоє кіно зруйнувало наше життя, – скажуть головному герою Тобі його актори у фільмі.

Режисер дає зрозуміти глядачу, що не варто вірити всьому, що ти бачиш, так як це може бути звичайним розіграшем. Проте глядач продовжує наївно вірити Гілліаму. Навіть коли, здавалося б, правда вмить перетворюється на фейк. Режисер у стрічці підіймає глядача наче на каруселі і в нього починає йти обертом голова від усього, що відбувається.

Гілліам за допомогою соціальною сатири, в їдкій формі висміює закоренілі стереотипи, що “всі мусульмани – терористи”, “жінки актриси – повії”, а російські олігархи – “бездушні істоти”. Не секрет, що останній пункт про стиль життя російських багатіїв, особливо “вразив” наших східних сусідів, які вже встигли переглянути картину. Не без долі сарказму, на прикладі російського олігарха та власника горілчаної компанії Mishkina Vodka Гілліам провів паралель з Трампом, який постійно хоче, щоб його розважали.

У фільмі британець ще раз нагадує, що світом правлять гроші, перед якими людина легко втрачає гідність, вони купують кохання та руйнуються певні моральні ідеали. Образ прекрасної Дульсінеї сьогодні ототожнюється з елітною повією, а прекрасні лицари – це пережиток історії.

Гілліам ретельно продумав кожен кадр. У цьому плані він, як і його герой – візіонер, тобто – дивиться в майбутнє. При цьому даючи зрозуміти, що все ж головним провидцем був і залишається Дон Кіхот, не дивлячись на те, що багато хто вважає його божевільним.

Акторська робота

Поки ви ще не дивилися фільм, можете пофантазувати, якого Санчо Пансу міг зіграти Джонні Депп або Денні Де Віто, які 20 років тому розглядалися головними кандидатами на роль Тобі Грізоні. Все ж час розставив все на свої місця і роль дісталася американському актору Адаму Драйверу (Мовчання, Патерсон). Не секрет, що у кожному фільмі він викладається на всі 100% і навіть більше (навіть намагався на своїх плечах витягнути стрічку Зіркові війни: Останні джедаї). Однак в ролі талановитого режисера Тобі Грісона він підкорює по-особливому. Якби стрічка не просто закривала Канський кінофестиваль, а була б у конкурсній програмі, то Драйвер сміливо міг би потягатися за нагороду Найкращої чоловічої ролі з Марчелло Фонте, який зіграв у Догмені.

Його Тобі проходить тернистий шлях від початківця режисера, що знімає свій перший фільм, до цинічного режисера-рекламщика, корисливого Санчо Панси і, нарешті, справжнього фантазера, який не бажає більше стримувати свої фантазії, а готовий так би мовити, поринути в їхні обійми.

Божевільний старий відкриває Тобі очі на все його життя, і воно здається йому безглуздим та нікчемним, а сам Драйвер в свою чергу відкриває на це очі глядачеві, змушуючи поглянути на своє життя з боку і подумати над тим, що ніколи не пізно зробити крок назад.

Якби Гілліам зняв стрічку раніше, то у ролі Дон Кіхота ви б побачили або французького актора Жана Рошфора або британського сера Шона Коннері. Власне сталося, як сталося і роль дісталася Джонатану Прайсу. Його впізнає кожен фанат серіалу Гра престолів, валійський актор зіграв там релігіозного фанатика. Але й з роллю Дон Кіхота Прайс чудово впорався.

Зараз модно “залишати слід”. Що ж, є у фільмі і український, який залишила французька актриса та модель українського походження Ольга Куриленко. У фільмі їй дісталася роль Джекі – дружини продюсера реклами, роль якого виконав шведський актор Стеллан Скарсгорд. Героїня Куриленко не байдужа до головного героя і робить різні спроби, щоб спокусити Тобі грошима та тілом. По правді, Куриленко зіграла в силу своїх здібностей, а більше від неї очікувати і не варто.

Відкриттям у фільмі для мене стала португальська актриса Жуана Рібейру, яка виконала роль Анхеліки/Дульсінеї. У 15 років Тобі запаморочив їй голову, взявши на головну роль в своєму фільмі і наобіцяв, що вона може досягти висот. Але через десять років мрії Анхеліки з тріском розбилися об сувору реальність: вона вирушила у велике місто, недовго попрацювала моделлю, а після стала дівчиною з ескорту, поки її не підібрав одіозний російський бізнесмен і не перетворив в свою іграшку.

Загалом усі актори впоралися з поставленим завданням на відмінно. Навіть той факт, що іноземці з розповідей та бурної фантазії намагаються втілити образ типового російського багача часто недолуго і ви поспішно готові винести вердикт Не вірю! То, іспанський актор Жорді Молья (Кокаїн, Коломбіана, Людина-Мураха), з притаманною йому харизмою, зробив це доволі добре.

Вердикт

Перше, що хочеться сказати, Людина, яка вбила Дон Кіхота попри весь трагікомічний лейтмотив на межі пригодницького фентезі – стрічка не “під попкорн і газовану воду”. І якщо вам більше до вподоби бойовичок з крутими специфектами чи комедія, щоб просто розслабитися та посміятися, тоді новинка Гілліама не для вас. Якщо ж ви хочете вийти з кінотеатру, розгадуючи пазли, якими режисер нашпигував свою роботу – це саме воно.

Звісно, я рекомендую фільм, адже він попри всю багатостраждальну історію створення вийшов доволі хорошим. І якщо виокремити головну ідею Людини, яка вбила Дон Кіхота, я б сказала, що цей фільм – не про лицарів, яких взагалі зараз не часто зустрінеш на екранах, він зроблений в не менш благородному жанрі кіно про кіно. Адже за версією Гілліама, режисура і є сучасне донкіхотство, тотальне заперечення реальності на догоду власній уяві.

Режисер кожен раз метафорично надягає лати, бере спис і сідає на коня, тобто пише сценарій, шукає акторів і в черговий раз відправляється знімати те, чого немає – кіно. Він робить одні й ті ж дії знову і знову, сподіваючись на різний результат, а це, як відомо, і є перша ознака божевілля.

Варто відзначити, що на висоті у стрічці і операторська робота. Головний камерамен  фільму Нікола Пекоріні працював з Гілліамом ще під час створення культової фантасмагорії Страх і ненависть у Лас-Вегасі.

Якби фільм Людина, яка убила Дон Кіхота був в конкурсі 71-го Каннського кінофестивалю, робота точно б претендувала на пальмову гілку. Цілком можливо наприкінці 2018 року кіноакадеміки вирішать висунути його на Оскар або Золотий глобус.

Сюжет: 10/10

Режисура: 10/10

Гра акторів: 9/10