PHNjcmlwdCBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1pZD0iMTMxOSIgZGF0YS1vdXRzdHJlYW0tZm9ybWF0PSJmdWxsc2NyZWVuIiBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1zaXRlX2lkPSJGYWt0eV9GdWxsc2NyZWVuIiBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1jb250ZW50X2lkPSJmYWt0eS5pY3R2LnVhIiBzcmM9Ii8vcGxheWVyLmFkdGVsbGlnZW50LmNvbS9vdXRzdHJlYW0tdW5pdC8yLjExL291dHN0cmVhbS11bml0Lm1pbi5qcyI+PC9zY3JpcHQ+

Обкрадали свиноферму і поля: заздрість людей до бізнесу австрійця в Україні

Факти ICTV публікують ще одну незвичайну історію про австрійця, який вирощує в українському селі еко-свиней.

Це одна з історій Вікна СТБ з серії – Іншорідні: сторії про іноземців.

Австрієць Томас Брюнер переїхав у Кам’янку з Лінца і облаштував власний бізнес. Однак місцевим конкурувати з європейцями важко.

– А вам подобається жити в своїй країні і не бути не хазяїном, – кажуть люди.

Томас не має себе за свинаря, радше за науковця. У Австрії всі вигодовують поросят за однією системою, щось нове випробувати – вкрай важко. Тож поїхав експериментувати в Україну. Розробляє методу вирощування свиней без антибіотиків.

На великих європейських, та вже й українських фермах, за найменшої підозри на недугу, антибіотики колють усій худобі поголовно. ВООЗ, наразі, радить лише скоротити використання цих ліків у тваринництві. Бо люди постійно отримують їх із м’ясом і організм звикає.

Томас вважає – якщо дотримувати правил безпеки, розумітися на біології та правильно годувати тварин – в антибіотиках не буде потреби. Його свині їх уже не отримують.

Власну систему Томас назвав Тимошівка, на честь села. І вона вже зчинила сенсацію в Данії та Нідерландах – що є світовими лідерами свинарства. Тамтешні фермери приїздили до Тимошівки навчатися. Сюди навіть зі Швейцарії навідувалися, а там органічні продукти ледь не національна ідея.

Поки австріяк рятував світ – його українські працівники рятували себе. Як уміли. Вночі крізь вікна тягли поросят. Власник був шокований, коли дізнався – у злочині брав участь ледь не весь персонал. Незважаючи на зарплатню від тисячі євро.

Якось спіймав на гарячому – свиней саме вантажили. Здав крадіїв міліції. І цілковито змінив персонал.

Крали у австріяка не лише зі свиноферм, а й з полів. Агроном не тільки ваговозами зерно крав з поля. Брав гроші на добрива або хімію для захисту рослин і все спродавав.

Читайте: Без перекурів і мовчки: як зневажають працю у пекарні американця в Україні.

Звичка красти – перша перешкода успіхові українського села, певен австрієць. Друга – тотальна безвідповідальність. Якось йому його пайовики, що землю в оренду віддали, зірвали посівну. Просто не пустили на поле.

Правоохоронці тоді вирішили не втручатись. І це третій клопіт – Томас на власній шкурі пересвідчився: іншоземець беззахисний перед системою. Все інше його влаштовує. Земля – родючіша ніж у Європі, є найновітніші технології та техніка.

Томас дедалі заглиблюється в Україну. Вступив учитися в Києві до Бізнес школи Могилянської Академії. В аудиторії власники підприємств, люди зі схожими цінностям. Їх тут з-поміж іншого, навчають довіряти. Навіть по тому, як обпечуться.

Після лекцій, оптимізму Томасові ще додається. Знає бо – таких як він навколо вже багато.

Нагадаємо, Факти раніше розповіли історію про італійця, який покинув сонячну країну заради української Вінниці та про німецького підприємця, що закохався в українську дівчину та перебрався в Україну будувати власний бізнес.

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Завантаження...
Завантаження...

Вгору Вгору
Вверх

    Знайшли помилку в тексті?

    Помилка