PHNjcmlwdCBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1pZD0iMTMxOSIgZGF0YS1vdXRzdHJlYW0tZm9ybWF0PSJmdWxsc2NyZWVuIiBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1zaXRlX2lkPSJGYWt0eV9GdWxsc2NyZWVuIiBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1jb250ZW50X2lkPSJmYWt0eS5pY3R2LnVhIiBzcmM9Ii8vcGxheWVyLmFkdGVsbGlnZW50LmNvbS9vdXRzdHJlYW0tdW5pdC8yLjExL291dHN0cmVhbS11bml0Lm1pbi5qcyI+PC9zY3JpcHQ+

Як на хробаках заробити мільйони

Продавати землю гектарами в Україні офіційно поки що заборонено, але можна це робити кілограмами, центнерами і тоннами. Принаймні, успішно це 20 років роблять на цьому підприємстві на Полтавщині. І з кожним роком купити біогумус охочих все більше.

Продавати землю гектарами в Україні офіційно поки що заборонено, але можна це робити кілограмами, центнерами і тоннами. Принаймні, успішно це 20 років роблять на цьому підприємстві на Полтавщині. І з кожним роком купити біогумус охочих все більше.

До таких промислових масштабів виробництва біогумусу інженер за фахом Володимир Шубін ішов два десятиліття. Згадує, як у 89-му на території тепличного господарства колишнього заводу почав розводити дощових черв’яків, які виробляють натуральне добриво. Технологію, на той час добре розвинену в Сполучених Штатах, у Європі щойно впроваджували. А на теренах Союзу вона була у зародковій стадії.

«Саму технологію ми народжували тут, на підприємстві. Головне їх зібрати на майданчик, викласти певними шарами, запустити туди черв’яків, полити, укрити від сонця», – каже керівник підприємства з виробництва біогумусу Володимир Шубін.

Нині підприємство – одне з найбільших в Україні з виробництва біогумусу і щороку продає майже 500 тонн органічного добрива. Кілограм коштує 2 гривні. Його охоче купують фермери, сільгосппідприємства, стадіони та квіткові крамниці. Почали продавати родючий український гумус і за кордон, однак транспортувати виявилося надто дорого.

«Транспортування його в країни Близького Сходу коштує приблизно в 1,5-2 рази дорожче, ніж сам продукт», – говорить Володимир Шубін.

На підприємстві у розпал сезону працює два десятки людей і майже 150 мільйонів черв’яків. Така кількість хробаків дозволяє виробляти органічне добриво із вдвічі більшим вмістом гумусних з’єднань – майже 30%, при нормі 15. Його родючість використовують для приготування ґрунтових сумішей. У теплицях вирощують розсаду, овочі та квіти. Це стало сімейною справою, разом із головою родини працюють дружина і доньки.

Окремий напрям біогумусного бізнесу – продаж технології виробництва натурального добрива і самих черв’яків. Хробаків охоче купують рибалки: кілограм такої наживки коштує майже 250 гривень. У перспективності свого бізнесу Володимир Шубін не сумнівається. Адже щороку мода на органічні харчі в Україні щириться. Разом з нею дедалі більшає підприємств, які готові вкладати гроші не у відносно дешеві мінеральні, а в органічні добрива. І вирощувати екологічно чисті продукти.//ICTV

 

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Завантаження...
Завантаження...

Вгору Вгору
Вверх

    Знайшли помилку в тексті?

    Помилка